Veenus: dapper, sterk en kwetsbaar tegelijk

08-11-2021

Op 31 oktober werd het beeld van een meisje onthuld op de dijk ter hoogte van bezoekerscentrum de Breek in Oosthuizen. Een meisje in een nachtpon op te grote laarzen van haar vader. Zij is dapper, sterk en kwetsbaar tegelijk. ”Dit is het laagste punt van Noord-Holland met 6,6 meter onder de zeespiegel en dus zo kwetsbaar”.

Kunstenaar Rob Cerneus komt uit Warder en kan zijn eigen beeld bijna zien staan. Hij wist al snel wat voor beeld hij wilde gaan maken. ”Een meisje dat kwetsbaar en tegelijk krachtig is. Ze vertelt eigenlijk het verhaal van hier. We zijn ongelooflijk kwetsbaar in dit gebied. Het laagste punt van Noord-Holland met meer dan 6,6 meter onder de zeespiegel. Maar we zijn samen ook ongelooflijk sterk in onze al eeuwen durende strijd tegen het water. En dit zit allemaal in Veenus.”

Prutbodem
De naam ’Veenus’ verwijst naar onze eigen prutbodem; het veen dat in de grond zit. Maar ook naar de Romeinse Venus of de Griekse Aphrodite, wat betekent de uit schuim geborene, zoals ook ons land is ontstaan uit de zee. Zij is behalve de godin van de liefde ook de godin van de kalme, rustige zee”, vertelt Rob.
De onthulling van Veenus, het beeld van het dappere, sterke en tegelijk kwetsbare meisje, staat symbool voor de bewoners van Polder Zeevang, als een ode aan het omliggende landschap.

Veenus bij Warder Veenus bij Warder