Fracties reageren op door college voorgelegde Hoornse begroting 2022

Gemeenteraadsvergadering 9 november

HOORNGIDS HOORN | De raadsvergadering begon vandaag om 13.00 uur. D66 mocht de aftrap doen met de beschouwingen. Arwin Rood - na deze raadsperiode zal hij het stokje overdragen aan de nieuwe lichting - noemde als speerpunt de waterberging, die voor een aantal plekken in Hoorn alarmerend is. D66 is positief over het begrotingsresultaat. Er wordt gewezen op het belang van het informeren van de burgers over de gemeentelijke activiteiten. D66 juicht de inrichting van vaccinatieplek toe. Maar er wordt in de Hoornse raad verschillend gedacht over de begroting die voor het komende jaar is voorgelegd door het college:

ÉénHoorn: Begroting is geen feestje

Er moet prudenter worden omgegaan met de algemene reserves. Woningen zijn om in te wonen en niet bedoeld als beleggingsobject voor huisjesmelkers. Guido Breuker wijst op het verzoek om zelfbewoningsplicht in te tellen. Het terrein van de gesloopte Glasbak moet zo snel mogelijk worden gebruikt voor het realiseren van opvangplekken voor daklozen en zoekers naar tijdelijke woningen, zoals modulair bouwen. Ook noemde hij de noodzakelijke aanpak van armoede en eenzaamheid.

CDA: Schaatsen op dun ijs

Het CDA ziet het wel als iets positiefs dat de begroting geen tekort kent, maar noemt het wel schaatsen op dun ijs. Dick Bennis: ”liever investeren dan uitgeven.” Hij noemt diverse projecten die in de volgende raadsperiode zeker langs gaan komen. Dure projecten, die hij vergelijkt met eieren met dubbele dooier die dus duurder uitpakken. Houdt het groen in de straten netjes. Een goed idee is een goede skatebaan aan te leggen, omdat dit een nieuwe sport is met Olympische vooruitzichten en een onderdeel kan zijn voor voldoende aandacht voor sport. De normen en waarden worden even genoemd als zaken die in Hoorn wat meer aandacht mogen krijgen. Het doen van vrijwilligerswerk en mantelzorg verlenen wil het CDA graag bevorderen. Het DNA van Hoorn mag niet worden aangetast en daarmee maakt het CDA duidelijk tegen hoge hoogbouw te zijn. De samenwerking met andere Westfriese gemeenten ziet het CDA als iets belangrijks. Het vormen van één gemeente is nu (nog) niet aan de orde.

Sociaal Hoorn: Energiearmoede behoeft veel aandacht

Sociaal Hoorn ziet met enige trots terug op een socialere en rechtvaardigere raadsperiode. Fractievoorzitter Jeroen van der Veer hoopt op meer sociale huurwoningen en minder verkoop ervan. De huurwoningen mogen best beter onderhouden worden. Energiearmoede, gezinnen die door de gestegen energieprijzen in de knel, behoeft veel aandacht. Sociaal Hoorn is blij met de aandacht die er geweest is voor fietspaden in Hoorn, maar nu de Glasbak weggaat kan er ook weer gedacht worden aan de fietsdoorsteek bij de Klagerstuin en aan het inrichten van een tijdelijke bewaakte fietsenstalling in een leegstaand winkelpand. Omdat kinderen de toekomst hebben mag er best wat meer aandacht komen voor de eigentijdse inrichting van de scholen.

GroenLinks: noodzaak tot aanpak van de sociale problematiek 

Roy Drommel (GroenLinks begint zijn betoog met het schilderen van de erbarmelijke familieomstandigheden in 1919 tijdens de Spaanse griep. Er was toen grote behoefte aan het aanpakken van de sociale problematiek. Nu is die noodzaak er nog steeds. De klimaatcrisis maakt dit nog urgenter. Hij pleit voor voldoende goed geïsoleerde woningen. Ook de zorg moet overeind gehouden worden. Het standbeeld van J.P.Coen mag wat hem betreft cadeau gegeven worden.

Fractie Tonnaer: stapsgewijs bedrijfsterreinen omzetten naar woonwijken

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) ziet graag dat het hele stadhuis gerenoveerd gaat worden en niet slechts een deel. Wanneer Hoorn groeit naar een stad met 100.000 inwoners zal alles propvol zijn gebouwd, waardoor er minder groen zal zijn, overvolle wegen en minder woongenot. Niet alleen Intermaris, maar alle projectontwikkelaars moeten zich houden aan de verdelingsafspraak 30-30-40. Hij bepleit het stapsgewijs omzetten van bedrijfsterreinen naar woonwijken met minder aandacht voor hoogbouw. Hij noemt de noodzaak om 4400 woningen te verduurzamen en vraagt hoe ver Hoorn daar nu al mee is. Het glasbakterrein dient zo snel mogelijk te worden volgebouwd en dus moet er niet worden gewacht met planning. Er moet een onderzoek worden gedaan naar de waterbergingstoestanden. De fractie ziet dat de financiële zorgen in de toekomst nog niet weg zijn.

Fractie Tonnaer heeft de uitgesproken tekst bij de Algemene Beschouwingen aan HoornGids toegestuurd, de link naar de tekst vindt u hier: Tekst uitgesproken door Fractie Tonnaer (/content/7951/download/clnt/99693_AB_voor_de_begroting_2022,_gemeenteraad_9_november_2021.pdf)

Hoorn Lokaal: plannen rond de Poort van Hoorn behoeven betere continuïteit

René Assendelft van Hoorn Lokaal ziet deze begroting als een sluitende begroting met betere perspectieven, maar wijst erop alert te blijven. Het is een beleidsarme begroting waar de volgende raad en college invulling aan kunnen geven. De fiets is er bekaaid van af gekomen en dat moet anders. De plannen rond De Poort van Hoorn behoeven betere continuïteit. Er moet meer gebouwd worden. De taakverdeling tussen de wethouders moet in het vervolg evenwichtiger zijn. Hij ziet de stad verloederen en de aanpak van overlast en drugscriminaliteit mag niet te laat worden aangepakt. Tenslotte vraagt hij weer om het afschaffen van de in de ogen van Lokaal Hoorn oneerlijke hondenbelasting.

VVD: trots op begroting

De VVD laat via fractievoorzitter Bianca Bos weten trots te zijn op de begroting. Zij noemt een aantal zaken die de aandacht verdienen. Er moet gebouwd worden, ook in en boven winkels en met andere woonvormen waaraan behoefte bestaat, zoals generatie- kangoeroe en waterwoningen. De veiligheid wordt beter gewaarborgd met beter cameratoezicht en inzet van Boa’s en uitbouw van buurtpreventiegroepen en Whats-Appgroepen. De gemeentelijke belastingen waar mogelijk verlagen. De economie moet worden ondersteund door de leegstand te bestrijden. Degene die echt hulp behoeft moet worden geholpen. De VVD denkt eerder aan het bieden van een springplank dan aan een hangmat. De dienstbaarheid van de overheid meer afstemmen op digitale dienstbaarheid.

PvdA: pleit voor deltaplan bouwen, bouwen, bouwen

De PvdA maakt zich toch een beetje zorgen om de toekomstige begrotingen. Woordvoerster Arnica Gortzak legt de nadruk op het bouwen. Ze pleit voor een deltaplan bouwen, bouwen, bouwen samen met de andere partijen. Modulair bouwen moet mogelijk worden. Er wordt aandacht gevraagd voor zaken als energiearmoede en participatie. Voor de deelname van de burgers aan zaken die in Hoorn gaan plaatsvinden kan Hoorn lering trekken uit de het model voor participatieverordening van de VNG. Ook de PvdA ziet brood in een nieuw aan te leggen skatepark. Er worden namens de PvdA rode rozen uitgedeeld aan alle raadsleden.

ChristenUnie: hoopt op voldoende woningen voor alle bewonersgroepen

De ChristenUnie maakt zich ook zorgen om de toekomstige tekorten. Cees Maas hoopt op voldoende nieuwe woningen voor alle bewonersgroepen. De verdeling 30-30-40 moet worden toegepast op alle bouwprojecten. Hij vraagt ook aandacht voor de opvang van dak- en thuislozen. De sociale infrastructuur is onduidelijk en vraagt om beter in kaart te brengen welke organisaties op dat gebied bezig zijn. Ook de ChristenUnie sluit zich aan bij de fracties die in een motie vragen om de waterberging te verbeteren. Het verduurzamen van woningen zal voor groepen bewoners een te grote opgave blijken en daar moet dus hulp worden geboden. De ChristenUnie wil dat het respect voor elkaar niet verloren gaat.

Bron: Redactie HoornGids

Raadsvergadering over de begroting Raadsvergadering over de begroting