Reacties van Hoorns college op begrotingsvragen

Gemeenteraadsvergadering 9 november

HOORNGIDS HOORN | Het college reageert op de op- en aanmerkingen die in de begrotingsbeschouwing van de fracties zijn gemaakt. Wethouder Marjon van der Ven meldt dat er harde afspraken zijn gemaakt op het gebied van jeugdzorg. De gemeente houdt 25% van het beschikbare budget achter de hand om waar nodig bij te springen. De vaccinatieplek voor Covid-19 komt niet in De Grote Waal maar in de binnenstad.

De opkoopbescherming wordt in nabije toekomst wettelijk ondersteund. Hoorn gaat bekijken hoe daar in Hoorn beleid op kan worden gemaakt. Zij verwacht medio 2022 de eerste voorstellen. De kreet ‘Meer stad worden’ is de ambitie geweest die door de raad zelf naar voren gebracht is. De door Fractie Tonnaer genoemde 100.000 inwoners in Hoorn staan nergens in de door het college gemaakte stukken. Er is meer woningruimte nodig doordat de inwoners ouder worden en er meer éénpersoonshuishoudens zullen zijn.

Wethouder Samir Bashara: enargiearmoede klan deels worden opgelost met geld van overheid

De jarige wethouder Samir Bashara (40) kondigt aan dat hij vanaf nu een nieuwe periode in zijn leven waar ruimte komt voor meer wijsheid. De verduurzaming van de 4400 woningen is goed op weg. In Kersenboogerd staan 2000 woningen voor het gasloos maken. Nieuwbouw zal voornamelijk gasloos worden opgeleverd. De fiets staat nu prominent in het beleid wat op verkeersgebied wordt gemaakt en is in de afgelopen jaren qua voorzieningen verbeterd. De energiearmoede komt door de verhoogde energieprijzen. Er komt vanuit het Rijk geld naar de gemeente waarmee dit probleem deels kan worden opgelost. De zebrapadenmotie kan hij nog niet ondersteunen. Hij vraagt zich af of alle omwonenden bij de voorgestelde plekken geraadpleegd zijn. Veilig Verkeer Nederland en adviesbureaus hebben andere inzichten over de veiligheid van zebrapaden. Ook met de politie zal worden overlegd over de wens om de zebrapaden aan te leggen. Hij adviseert positief over amendementen over de fietsenstalling.

Wethouder Simon Broersma: binnenkort nieuwe bomen en struiken op de Westerdijk

Wethouder Simon Broersma kan positief zijn over het voorstel voor prijscompensatie voor de mensen met betalingsproblemen. Het verbeteren van de waterberging is ook zijn streven. Over de particuliere tuinen kan hij weinig toezeggen. De vraag over de skatebaan vindt hij heel sympathiek. Het ligt in de bedoeling om met de jongeren te overleggen hoe dit plan gerealiseerd kan worden. Hij kan nog niet zeggen wanneer het plan wordt uitgevoerd, dat is ook afhankelijk van de kosten ervan. Het groen is inderdaad iets uitbundiger gegroeid en doordat het wat moeilijker was de mensen te vinden voor het onderhoud is het hier en daar wat uit de hand gelopen. Hij zegde toe dat er binnenkort bomen en struiken worden geplaatst als compensatie voor het kappen van bomen langs de Westerdijk. Ook in de wijk Bangert-Oosterpolder worden bomen geplant. Het herstellen van de waterhuishouding bij Appelhaven hangt ook af van wat het Waterschap ervan vindt, maar het heeft nu de aandacht. De hondenbelasting zal worden afgeschaft en daar worden nog gesprekken over de uitvoering over gevoerd. De regio mag wat hem betreft ook ondersteuning bieden voor het onderhoud van het stadsstrand.  

Wethouder Arthur Helling: in februari zal de participatie van burgers vorm krijgen in overlegrondes 

In zijn beantwoordingsbeurt ging wethouder Arthur Helling in op de participatie van burgers. In februari zal die participatie na overlegrondes vorm krijgen. Hij waarschuwt wel dat er ook bij een goed participatietraject problemen zullen bestaan over de uiteindelijke uitvoering van bouwplannen. Stadspromotie komt op korte termijn terug op de agenda. De ondernemers in de stad vragen om stadspromotie. Hij roept de raad op te doen wat zij kunnen doen om dit te ondersteunen. De renovatie van het stadhuis zou volgens de planning eind december kunnen starten. Twee delen van het stadhuis zijn aangemerkt als monument en voor een derde deel moet dat nog worden afgewacht. Er wordt ook gekeken hoe de werkplekken worden ingericht, ook met het oog op meer thuiswerken. Het ombouwen van kantoorgebouwen naar woongebouwen moet nauwkeurig worden bekeken op de weer stijgende vraag naar kantoorruimte. Hij is enthousiast over het amendement om meer bloemmanden te plaatsen. Met iets minder geld dan in het amendement gevraagd kan de uitbreiding ook gerealiseerd worden. Het wordt beperkt tot de aanloop- woon en winkelstraten in de binnenstad. Aan de bijdrage van Hoorn aan Noord-Holland Boven Amsterdam wordt in de nieuwe raadsperiode aandacht geschonken.

Wethouder Kholoud Al Mobayed: overheid kan weinig doen aan prijzen van energie

Tenslotte kon wethouder Kholoud Al Mobayed met de beantwoording van de tot haar gerichte vragen beginnen. De opvang van dak- en thuislozen gebeurt in overleg met de andere gemeenten. Ook zij geeft aan dat de overheid weinig kan doen aan de prijzen van de energie. Met de bijdrage vanuit het Rijk kan de gemeente aan de slag. Dit zal echter op het bordje van de volgende raad liggen.

Burgemeester Jan Nieuwenburg: veiligheidszaken krijgen voortdurend aandacht

Burgemeester Jan Nieuwenburg sloot de antwoordronde. De veiligheidszaken krijgen voortdurend aandacht. Ook inwoners en ondernemers zijn betrokken bij het handhaven van de veiligheid. Het veiligheidskeurmerk is ook iets van de verzekeringsmaatschappijen. Buurt-apps en -preventie gebeuren in Hoorn en dat juicht hij toe. Cameratoezicht is verbeterd en die werken preventief. De beelden zijn nu helderder en beter bruikbaar. In het Julianapark is toezicht verbeterd en er wordt daar structureel maatregelen voor ingesteld. Gebiedsontwikkeling bij de te slopen glasbak wordt zo snel mogelijk opgepakt.

Bron: Redactie HoornGids

Bergemeester aan het woord over veiligheid Bergemeester aan het woord over veiligheid