College wil samenwerking met Werksaam voortzetten zonder open aanbesteding

Commissievergadering 16 november

HOORNGIDS HOORN | Gemeenten dienen zorg in te kopen bij de instellingen die ervoor bestaan. Dat inkopen gebeurt via een open aanbestedingsronde. Het college van Hoorn wil de huidige samenwerking met WerkSaam voortzetten zonder weer aan een nieuwe aanbestedingsronde te beginnen.

Door aanbesteding wordt gestreefd naar een professioneel en betrouwbaar opdrachtgeverschap en kan dit zorgen voor controleerbare en verantwoorde besteding van gemeenschapsgeld. De aanbestedingsprocedure kost zowel de gemeente als de dienstverlener veel tijd en geld. Omdat volgens het college de relatie met en het werkresultaat van WerkSaam prima gaat, is er de wens om een verordening alleenrecht WerkSaam Westfriesland vast te stellen. Daartoe moet de Nota Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2016 worden ingetrokken.

Er wordt een Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2021 voorgesteld, dat in samenwerking met gemeenten en organisaties uit de regio Noord-Holland Noord is opgesteld. Specifiek voor Hoorn is ook overleg geweest met de Hoornse Ondernemers Compagnie, Westfriese Bedrijvengroep en Bouwend Nederland.

De discussie over dit agendapunt ging ook over de vorm van het aanbestedingsbeleid. Regels verschillen per kostencategorie en soms is er gevaar voor misbruik of belangenverstrengeling. De VVD en DRP zien graag waarborgen dat dit wordt uitgesloten. Zij hebben problemen met de mandaatregeling. ÉénHoorn ziet met enige zorg dat voor WerkSaam de opdrachten teruglopen.

Burgemeester Jan Nieuwenburg die over de aanbesteding gaat werpt ver van zich af dat vriendjespolitiek is bedreven. Hij pleit voor een open, integere en professionele procedure en dat zit in het voorstel. De raadscommissie is hierover nog niet eenduidig. In de komende raadsvergadering zal dit onderwerp weer op de agenda komen.  

Raadscommissie praat over WerkSaam Raadscommissie praat over WerkSaam