Omgevingswet: adviezen en meningen over participatiebeleid

Commissievergadering 16 november

HOORNGIDS HOORN | Nog voordat de Omgevingswet per 1 juli 2022 wordt aangenomen is het de bedoeling dat Hoorn beschikt over een participatiebeleid en participatieverordening. Dat is nodig voor projectontwikkelaars om bij komende bouwprojecten (verplichte) participatie te organiseren. Het Hoornse college van burgemeester en wethouders wil hiervoor de nodige adviezen krijgen en meningen horen van de fracties. 

Er worden drie opties genoemd over de mate om participatie verplicht te organiseren:

1. We verwachten van iedere initiatiefnemer participatie, en verplichten het bij plannen die buiten het omgevingsplan vallen.

2. Participatie alleen verplichten bij initiatieven waarvoor het adviesrecht geldt.

3. Participatie wordt nooit verplicht, de initiatiefnemer wordt actief verleid tot participatie.

Guido Breuker (ÉénHoorn ) wil een participatiecoach. Alex van der Kleij (CDA) vindt participatie heel belangrijk en ziet de bewoners graag ondersteund worden door een professionele begeleider. Een wethouder van participatiezaken lijkt het CDA zeer nuttig. Noodzakelijk om al in een vroeg stadium laten participeren zegt Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn). Kees Maas (ChristenUnie) vindt dat ook bij initiatieven die de gemeente start, vroeg participatie moet plaatsvinden. Alle fracties vinden het belangrijk dat er sprake is van goede participatie en goede communicatie. De adviezen over de mate van participatie passen bij de eerste en tweede optie.

Wethouder Arthur Helling gaat scherper kijken naar de opties 1 en 2. Ook in de nieuwe wetgeving is participatie niet verplicht voor alle omgevingsveranderingen. Overal participatie lijkt ideaal, maar is niet altijd even praktisch. Waar de burger door initiatieven wordt geraakt, moet die wel worden gehoord.

Het luisteren naar en communiceren met burgers is ook voor de gemeente een vak apart, maar het menselijke gesprek moet vroegtijdig worden gevoerd. Feiten en omstandigheden zo scherp mogelijk in beeld krijgen lijkt hem heel belangrijk. De gemeente heeft in de afgelopen tijd bij diverse projecten leergeld betaald en meent deze ervaringen te kunnen gebruiken voor het nieuwe beleid.

Omgevingswet en participatie Omgevingswet en participatie