CDA wil hoge urgentie voor ouderenzorg

23-11-2021

HOORNGIDS REGIO | CDA Hoorn heeft te kennen gegeven blij te zijn met het initiatief van het platform Zorg Zoals de Westfries het Wil en het manifest over ’Onbezorgd ouder worden’ dat recent is uitgebracht over de vergrijzing in Westfriesland. Maar wat de CDA’ers betreft is urgentie wel geboden.

“Het manifest met het bijbehorende rapport tonen onomstotelijk aan dat er actie nodig is”, aldus fractievoorzitter Dick Bennis. ”Wij zijn het eens met de voorgestelde regio-brede aanpak. Net als woningbouw houdt ook de zorg voor ouderen niet op bij de gemeentegrens.”


Vergrijzing
“De door ZZWW bepleite regiegroep, waarin naast vertegenwoordigers van de gemeente ook zorginstellingen en een afvaardiging van de woningbouwcorporaties zitting moeten nemen, moet er snel komen”, aldus Bennis. Volgens Bennis toont het manifest haarfijn aan, dat de vergrijzing in Westfriesland boven het landelijk gemiddelde uitsteekt en daarmee ook de urgentie voor actie. “We zullen inventieve oplossingen moeten bedenken om wonen en zorg voor ouderen goed te regelen. Zowel goede huisvesting als goede zorg moeten niet onder druk komen te staan.”

Mantelzorg
Dick Bennis noemt met name de mantelzorg als aandachtsgebied. “Nu al merken we een toenemend tekort aan mantelzorgers. Eén op de tien mensen is mantelzorger in een bepaalde vorm, maar de gemiddelde inwoner kan er nauwelijks vijf in zijn omgeving benoemen”. 
Met de toenemende vergrijzing de komende jaren zal de behoefte eerder groter dan kleiner worden. CDA Hoorn maakt zich zorgen dat we weliswaar allemaal in woord mantelzorg ondersteunen, maar dit zich nog niet altijd uit in daden. 
De Hoornse fractievoorzitter van het CDA hoopt dat men zich ook elders in de regio achter de inhoud gaat opstellen en zich gaat inzetten voor de voorgestelde aanpak van het manifest.

Mantelzorg Mantelzorg