Prestatieafspraken Hoornse woningbouw

Commissievergadering 23 november

HOORNGIDS HOORN | Intermaris, Verenigde Huurdersorganisatie De Boog en de gemeente Hoorn hebben in goed overleg de kaderprestatieafspraken 2021-2025 opgesteld. Het meer stad worden moet een groei aan betaalbare woningen opleveren. Daarnaast is er aandacht voor energiezuinigheid en woningen voor senioren en bijzondere doelgroepen. De samenwerking moet leiden tot evenwichtige en veerkrachtige wijken.

De fracties zijn niet onverdeeld enthousiast. Zo wordt de uitgesproken ambitie niet teruggezien in de uitwerking tot nu toe. Is Intermaris wel de juiste partner?, vraagt Jan Kollen (PvdA) zich af. Oude woningen slopen en nieuwe woningen bouwen is een suggestie van Menno Jas (DRP). Alex Smit (Sociaal Hoorn) stelt voor de woningen die Intermaris wil verkopen door de gemeente te laten aankopen. Roy Drommel (GroenLinks) betreurt de hoge woningnood, maar ziet dat Intermaris niet de mogelijkheden heeft om dat op te lossen. De klimaatafspraken halen zal een moeilijke zaak worden. Niek Heijne (D66) merkt op dat wanneer er sprake is van te weinig bouwlocaties, je gewoon de hoogte in moet met de woningen. Kunnen de ‘skaeve huse’ (woningen voor speciale doelgroep waaronder overlastgevers) ook buiten de gemeentegrens worden neergezet vraagt Niek Mast (FT) zich af.

Wethouder Marjon van der Ven is blij dat een meerderheid van de fracties de samenwerking met Intermaris een goede zaak vindt. De zorgen om de huurverhogingen heeft ook haar aandacht maar Intermaris verhoogt de huren minder dan is toegestaan. De over te dragen woningen van Intermaris worden eerst verduurzaamd. De vraag over zoeken van woningen voor een moeilijker doelgroep via housing first ligt nog gevoelig in de regio, maar in Hoorn wordt daar wel een begin mee gemaakt. In het begin van het komende jaar zullen de problemen rond de warmtepompen voor de nieuwe woningen in de Siriusstraat zijn opgelost, zodat de woningen betrokken kunnen worden.

Prestatieafspraken woningbouw Prestatieafspraken woningbouw