Gemeente Hoorn springt Intermaris bij met 1 miljoen voor warmtenet

Commissievergadering 23 november

HOORNGIDS HOORN | IN 2040 moet heel Hoorn ‘van het aardgas af’. Dat is een geweldig grote operatie waaraan HVC en Intermaris meedoen. Intermaris is een subsidie hiervoor misgelopen. Hierdoor is op de begroting van Intermaris een tekort van 2 miljoen ontstaan. Om de huurprijs voor de bewoners niet te laten oplopen wordt de gemeente Hoorn gevraagd bij te springen met 1 miljoen euro. Intermaris hoest zelf ook een miljoen op. Hoewel is afgesproken met Intermaris en HVC om het misgelopen geld van Proeftuin Aardgasvrije Wijken (PAW) te compenseren door naar externe financiering bij Rijk en provincie te zoeken. Intermaris vraagt nu al een miljoen aan de gemeente om te voorkomen dat de uitvoering van het project vertraging oploopt.  

Karin Hakhoff (ÉénHoorn) vindt dit weer een rug-tegen-de-muurverhaal, maar wil er niet voor gaan liggen. Voor De Realistische Partij hoeft dat warmtenet voorlopig niet. Zet daar eerst een mooie wijk neer. Voor de ChristenUnie is de ambitie om voor 2040 de energieopdracht te halen te groot en vraagt om het loslaten ervan. Voor het CDA is deze forse geldinjectie veel te groot en is niet blij dat Intermaris dreigt met het niet bouwen van 50 woningen en meer verhogen van de huren wanneer Hoorn niet meebetaalt. Dat wordt breder gedragen en Fractie Tonnaer spreekt zelfs van chantage. GroenLinks ziet wel de voordelen van het realiseren van een warmtenet. De VVD vraagt zich bezorgd af of bij toekomstige projecten het mislopen van subsidies ook gaat betekenen dat er door de gemeente extra wordt bijbetaald.

Wethouder Samir Bashara benadrukt dat deze situatie zich niet zal herhalen. Hij noemde de kans om subsidie te krijgen indertijd als realistisch werd ervaren. Hij sprak zijn verontwaardiging uit over het beeld dat de DRP opriep met de vergelijking van boren in de Hoornse bodem met de gaswinning in Groningen. De wethouder noemde dat nepnieuws en vindt dat dit niet thuishoort in de raadzaal. Hij noemt de afspraak met Intermaris een inspanningsverplichting, gebaseerd op verantwoording nemen. Hij noemt de koppeling van niet meebetalen en niet bouwen van 50 woningen een ongelukkige uitlating van Intermaris. Er zijn nu nog veel onduidelijkheden over een volgende fase van dit project waarbij ook andere woningen worden aangesloten. Hij begrijpt de zorgen in de wijk, maar kan daar nu nog weinig over zeggen. De wethouder sprak uit dat hij aan de hand van de uitlatingen van de fracties ervan uitgaat dat een meerderheid met het voorstel instemt om bij te springen met 1 miljoen.

Wethouder Bashara over het warmtenet Wethouder Bashara over het warmtenet