Afvalbeleid heet nu grondstoffenplan: moet betere scheiding en lagere kosten opleveren

Commissievergadering 23 november

HOORNGIDS HOORN | Afvalbeleid gaat nu grondstoffenplan heten. Het nieuwe beleid moet er ook voor zorgen dat er een betere afvalscheiding plaatsvindt en dat het minder gaat kosten. Iedere bewoner krijgt een betere voorziening om afval te scheiden. Er zal een bewonersenquête worden gehouden; op basis daarvan wordt een gemeentelijk grondstoffenplan voorgelegd.

Het college vraagt de fracties in te stemmen met het uitwerken van voorbereidingen om het basis afvalinzamelsysteem op orde te brengen: onderzoek ondergrondse containers binnenstad, onderzoek verzamelcontainers groente-, fruit- en tuinafval én etensresten binnenstad en hoogbouw, onderzoek milieuparkjes bij supermarkten, onderzoek verzamelcontainers plastic, blik en drinkpakken bij hoogbouw.

De ChristenUnie vraagt of ook kleine kringloopwinkels dezelfde behandeling krijgen bij het laten ophalen van afval als de grote kringloopwinkels.

Het scheiden van afval op plekken waar dit nu nog niet het geval is wordt als belangrijk gezien. Er mag wel wat meer vaart gezet worden bij het uitvoeren van dit beleid. Er is wel enige nieuwgierigheid naar de activiteiten van de afvalcoach, gaat dat verder dan het vermelden dat de container niet wordt geledigd? De communicatievaardigheden van HVC en de gemeente behoeven een flinke verbetering.

Wethouder Samir Bashara is blij en verbaasd met instemming en roep om versnelling. In een eerder stadium werd hij door de raad teruggefloten omdat hij te snel ging. De afvalcoaches zullen niet worden gezien als handhavers, maar als begeleiders van het ophaalproces. Zij kunnen op voorstel van de VVD ook worden ingezet om informatie op te halen bij de burgers over het ophalen van afval.

Grondstoffenplan Grondstoffenplan