Fracties niet blij met hoge kosten openbaar toilet bij het Kerkplein

Commissievergadering 23 november

HOORNGIDS HOORN | Het inrichten van een openbaar toilet bij het Kerkplein, in de Grote Kerk is een kostbare aangelegenheid. Zeker wanneer wordt gesproken over een zelfreinigend toilet dat ook toegankelijk moet zijn voor mindervaliden. Door deze keuze wordt beter voorkomen dat de hygiëne in het geding komt of dat er kans is op vandalisme en stankoverlast.

Er liggen verschillende mogelijkheden ter keuze: geen inpandig toilet op het Kerkplein; een inpandig toilet met of zonder een apart toilet voor mindervaliden; één of twee zelfreinigende toiletten, niet toegankelijk voor minder validen. Er wordt ook gedacht aan het gebruik van toiletten van nabijgelegen restaurant of hotel.

Voor het CDA zijn de kosten voor het inrichten van de voorgestelde toiletten veel te duur. Sociaal Hoorn, PvdA en het CDA hopen dat het mogelijk is om een openbaar toilet neer te zetten bij de in te richten fietsenstalling of dat er meer mogelijkheden komen bij de ondernemers in dat gebied (Nette Toilette). Ook de ChristenUnie en andere fracties sluiten zich daarbij aan met de opmerking dat ook mindervaliden er gebruik van kunnen maken.

Wethouder Samir Bashara (niet de wethouder van openbare toiletten) kaatst de bal terug naar de raad. Daar is de vraag om een toilet vandaan gekomen. De koppeling van fietsenstalling en openbaar toilet is niet vanzelfsprekend. De plannen voor het inrichten van een tijdelijke stalling moeten nog van de tekentafel komen. Een definitieve stalling komt pas over een aantal jaar. Het is niet realistisch om in een tijdelijke voorziening een verantwoord hygiënisch toilet in te richten. Dat zou wel in de definitieve stalling kunnen. Hoe later je komt met plannen voor een openbaar toilet, des te duurder zal het worden.

Diverse fracties willen zich nog beraden op de meest passende optie. Over dit onderwerp zal gestemd worden in de eerstvolgende raadsvergadering.

Openbaar toilet Openbaar toilet