Fractie Tonnaer steunt kunstenaars Buismangebouw in de Munststraat

Al 36 jaar klachten over exorbitant hoge energierekeningen door achterstallig onderhoud

HOORNGIDS HOORN | Huurders-kunstenaars van het Buismangebouw pleiten voor het plaatsen van voorzetramen of dubbele beglazing. De huurders klagen al vanaf het begin van het huren van de voormalige Ireneschool over exorbitante energierekeningen, veroorzaakt door achterstallig onderhoud van met name raamkozijnen die verrot zijn en de niet duurzame enkele beglazing. Nu het pand aan de buitenkant geschilderd wordt en er daarvoor bouwsteigers staan, is het de gelegenheid om dubbele beglazing of voorzetramen te plaatsen.

Fractie Tonnaer laat weten dat het plaatsen van dubbele beglazing en het schilderen van het pand een vanzelfsprekende combinatie is. Deze fractie ondersteunt onderstaande brief en verzoekt het college van B&W hierop actie te ondernemen en de raamkozijnen te repareren of te vervangen en dubbele beglazing te plaatsen.

 

Stichting Ateliers Muntstraat 7 (SAM7)
Buismangebouw
Muntstraat 7, 1621 GB Hoorn

Aan college van B&W,
en leden van de Gemeenteraad Hoorn Nieuwe Steen, Hoorn

Hoorn, 18,11,’21

Geacht College, geachte Gemeenteraadsleden,

gedurende de 36 jaar (!), sinds 1985, dat u de lokalen van de voormalige Ireneschool aan een groep kunstenaars verhuurt, bestaat er onvrede over de energiekosten. Hoewel iedere ateliergebruiker een forse maandelijkse energielast heeft op te brengen, blijkt jaarlijks dat dat nog niet genoeg is en er vaak extra naheffingen volgen.

Afhankelijk van de mate van gebruik kunnen die lasten oplopen tot €173,- p/maand = €2076,-p/jaar voor een ruimte van nog geen 50 m² (vergelijk een vrijstaande woning±70m², bewoond door 2 personen €82 p/mnd = € 984,- p/jr.).

Over dit onderwerp zijn al talloze gesprekken en metingen gepasseerd maar de uitkomst blijft hetzelfde: absurd hoge energierekeningen!

De reden dat dit ongenoegen blijft bestaan ligt hoofdzakelijk in de buitengewone slechte staat van onderhoud van het pand. Aanhoudend hebben wij u in de afgelopen 36 jaar erop gewezen, dat de warmte het raam uit vliegt, bovendien zijn kozijnen dermate verrot dat we langs de sponningen naar buiten kunnen kijken. Elk lokaal heeft ca. 17m² enkel glas op de noordzijde van het gebouw.

Inmiddels hebben uw technisch deskundigen e.e.a. onderkend en heeft u besloten om per medio december het noodzakelijke onderhoud aan het gebouw te verrichten; er gaan stellingen rondom het gebouw geplaatst worden en schilder- en stopverfwerk gaat ter hand genomen worden.

Uiteraard waarderen wij het dat u zoveel moeite in de make-up van het gebouw gaat steken, maar een echt duurzame aanpak is dit geenszins.

In deze tijd, dat we ons bewust zijn van verspilling van energie, willen wij u nogmaals met klem verzoeken om dubbel glas te plaatsen. Nu het gebouw toch geheel in de steigers gaat is het een kleine moeite om voorzetramen, cq thermopaneglas te plaatsen. Met een dergelijke ingreep verduurzaamt u het gebouw en voorkomt u dat 10 lokalen een slordige 16.500 euro per jaar in het opwarmen van Hoorn moeten steken. Door een dergelijke ingreep zullen de ruimten minder vochtig en de verrotting van het houtwerk tot staan gebracht worden.

Daar wij deze noden en de eruit voortvloeiende vraag al herhaaldelijk aan uw ambtenaren hebben voorgelegd zonder goed gevolg, richten wij ons nu op het voltallige College en de Gemeenteraad, het is toch te zot dat we nu al 36 jaar zitten te wachten totdat er eens een adequaat besluit genomen wordt over dit energievraagstuk.

In afwachting van uw antwoord verblijven wij,
vriendelijk groetend en hoogachtend, DB Buismangebouw,
voorzitter J.L.M. Neefjes, penningmeester A.van Kesteren, secretaris JC. Heydenrijk

Buismangebouw Munstraat 7 Buismangebouw Munstraat 7