Toilet maken of plasklare oplossingen

Column van Sjaak Grosthuizen

Vooral mannen schijnen er last van te hebben om tijdens of na een horeca-avondje op het verkeerde moment nodig te moeten. Je staat net weer buiten na een paar gezellige consumpties en hebt al een paar stappen gezet en je ontdekt: verrek, ik had nog even naar de wc moeten gaan. Dan staan je maar een paar dingen te doen: teruggaan naar waar je vandaan kwam, maar dan ziet de hele zaak dat je binnen komt omdat je nodig moet en daar moet je eigenlijk fatsoenshalve maar weer een consumptie bestellen. Of je loopt door naar de volgende gelegenheid waar je ook iets wilt nuttigen met mensen die zich doorgaans daar ophouden, maar dan ren je eerst naar de wc voordat je al je bekenden uitlegt dat je toch even eerst moet. Of je wilde net naar huis gaan en je hebt bliksemsnel berekend, dat je dat niet meer droog zult halen, tenzij… en daar is dan net het donkere hoekje of het steegje waar je hooguit een halve minuut nodig zult hebben om het probleem met grote opluchting opgelost te krijgen.

Wildplassen wordt dat genoemd en het schijnt een van de slechtst uit te roeien gebruiken te zijn van voornamelijk de man. Niet alleen tijdens het avondje uit, maar ook op frisse winkelmiddagen doet zich op de gekste momenten de noodzaak voelen om even de blaas te ledigen. Maar in het heldere overdaglicht zijn er geen verholen hoekjes of donkere steegjes te vinden. Dan moet je toch maar ergens naar binnen, een café of een restaurant en daar de keuze maken om ervoor te betalen of om er meteen maar een consumptie aan te verbinden.

Gelukkig heeft het Hoornse stadsbestuur begrip voor dergelijk vaak voorkomend klein ongemak. Er wordt nagedacht over goede oplossingen. Oplossingen die beter ogen dan de aloude Amsterdamse plaskrullen, die daar vanaf 1870 op diverse plekken in de stad werden neergezet. Evengoed wordt jaarlijks nog een flink bedrag aan wildplasboetes uitgeschreven. Knappe psychologen hebben uitgevonden dat wanneer de plasmogelijkheid zich verder dan 65 meter bevindt, er sneller wordt gekozen voor de stiekeme vochtlozing. Maar dat is in Amsterdam natuurlijk. In Hoorn is dat vast iets anders, hoewel liefhebbers van een aangenaam geurende stad regelmatig pisnijdig zijn over de toch nog aanwezige onwelriekende plekjes.

Een toilet of een toiletgroep, toegankelijk voor iedereen is hard nodig. Een adiscriminatoire instelling waar mannen, vrouwen en de diversiteit aan andere categorieën en mindervaliden het liefst 24/7 terecht kunnen onder verantwoorde hygiënische omstandigheden. Zelfreinigend, want anders zit je voordat je het weet met rare vochtige plekken op benen, billen of broeken. Met of zonder toezicht? En wie zal dat betalen?

De eenvoudige thuisplasser heeft er geen idee van hoeveel zo’n voorziening kost. Niet alleen het neerzetten ervan, met verantwoorde reukloze afvoer, maar ook het zelfreinigende mechanisme. Reken er maar niet op dat elke half of heel beschonken bezoeker zich na de opluchting afvraagt of de volgende klant het net zo netjes moet aantreffen. En hoeveel wc-papier moet je beschikbaar hebben per dag? De Hoornse fracties kregen een prijslijstje te zien dat bij diverse opties past. Dat liep op van €70.000,-  tot €178.000,- . En wanneer je de kosten ziet van dergelijke voorzieningen, die je als politieke groepering onmisbaar dient te achten, dan past ook het krabben achter de oren. Dan wordt wellicht even gekeken naar welke categorie burger daar het meeste gebruik van gaat maken en dan rijst de vraag of je daar dan zoveel geld voor wilt uitgeven.

Natuurlijk is het heel makkelijk om te raden dat dit voor het CDA te duur wordt, maar er waren ook andere fracties. Alle zonder enige twijfel met een groot hart voor de burger, maar ook met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel voor wat er met de centjes van de goegemeente wordt gedaan. En dan komen de alternatieven. Het zou vast ook mogelijk kunnen zijn bij veel andere ondernemers via het thema Nette Toilette, weet de PvdA. Toiletten in het centrum die er al zijn bij horeca en andere zaken. Wellicht in een kledingzaak met paskamer en plaskamers, waar je terecht kunt met je grote of kleine boodschap.

Wees gerust, lieve bezoekers van de Hoornse binnenstad. De Hoornse raad houdt weliswaar van degelijke langlopende gespreksrondes, gelardeerd met onderzoeksresultaten en tussendoorsessies om alles via lichtbeelden uitgelegd te krijgen, maar in een voor Hoornse begrippen niet zo verre toekomst zullen alle plotselinge aanvallen vanuit de eigen darmen of blaas netjes gepareerd kunnen worden. Maar tot het zover is, moet je maar eerst thuis het een en ander achterlaten.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Toilet maken of pasklare oplossing Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Toilet maken of pasklare oplossing