'Ode aan het Varken' verwijderd na vernielingen

Reizend kunstwerk spoorslags verwijderd uit Hoorn

HOORNGIDS HOORN | Nog geen twee maanden heeft het kunstwerk ’Ode aan het Varken’ op zijn plek in de Grote Waal mogen staan. Het is vanmorgen verwijderd vanwege meerdere vernielingen. Nadat eerst het bijbehorende bankje al moest worden vervangen na besmeuring en verbranding, werd later het kunstwerk zelf besmeurd met graffiti. Kunstminnend Hoorn betreurt de hele gang van zaken ten zeerste. 
   
Hoorn heeft slechts kort kunnen genieten van het kunstwerk dat eerder in andere plaatsen in Nederland, maar ook in België en Duitsland was te bewonderen. De omvangrijke sculptuur van Jantien Mook wilde het welzijn van dieren die in vrijheid kunnen leven uitdrukken. Mensen die ernaar keken werden er vrolijk van. 

Triest
Velen betreuren het ten zeerste dat na graffitibesmeuringen van muren, bushokjes e.d. nu ook kunst wordt besmeurd, met als resultaat dat opvrolijking en verfraaiing van het straatbeeld in ernstige mate zal worden heroverwogen als zich weer eens een mogelijkheid aandient. 
Op een vrachtwagen met oplegger is het ontmantelde kunstwerk afgevoerd. De schoonheid en de kracht van dieren die het uitstraalde was maar kort te zien in Hoorn.

Ode aan het Varken verwijderd 1 Ode aan het Varken verwijderd 1
Ode aan het Varken verwijderd 2 Ode aan het Varken verwijderd 2