Behandeling Belasting- en Parkeerverordening 2022

Commissievergadering 30 november

HOORNGIDS HOORN | De Hoornse raad wordt gevraagd in te stemmen met de belasting- en parkeerverordening 2022. Uitgangspunten zijn: niet zwaarder belasten dan voor de gemeentelijke financiële huishouding noodzakelijk is, wel de trendmatige verhoging toe te passen en de tarieven van leges en retributies kostendekkend te maken. Ook wordt gevraagd de Parkeerverordening 2022 vast te stellen. De kosten voor het onderhoud van wegen die overgenomen zijn van het hoogheemraadschap zijn verwerkt in de OZB-belasting. Het vrij parkeren voor mensen met een Gehandicapten Parkeerkaart (GPK) wordt beperkt tot de parkeerplaatsen voor mindervaliden.

Weerstand om OZB te verhogen

De verschillende fracties stemmen in met, of zijn juist tegen onderdelen. De verhoging van de OZB-belasting ontmoet weerstand bij VVD en CDA. Vooral voor bezitters van de duurdere huizen is de verhoging – oplopend tot €100,- per jaar, moeilijk te verteren en zou opgevangen kunnen worden door voor andere huizenbezitters de OZB te verhogen vindt de VVD.

Beperken mogelijkheden Gehandicapten Parkeerkaart ”verkeerde actie”

Het beperken van de mogelijkheden voor GPK-houders (Gehandicapten Parkeerkaart) wordt met name door GroenLinks en PvdA een verkeerde actie genoemd. Komen er nu meer invaliden parkeerplekken? Sociaal Hoorn is best wel blij dat de gemeentelijke belastingen met niet meer dan 1,4% omhoog gaan, maar de verwachte inflatie is 5 à 6%. Kan dat dan wel?

Digitalisering parkeerheffingen en kostenverhogingen stuiten op bezwaren 

Het verder digitaliseren van de parkeerheffingen zou wel een problematisch kunnen zijn voor hen die niet kunnen omgaan met een smartphone naar de mening van Fractie Tonnaer. DRP wil de kosten voor parkeren verlagen. ÉénHoorn maakt bezwaar tegen de verhoging van de toeristenbelasting.

Het digitale verhaal wordt door de gemeente kritisch bekeken op zaken die mis kunnen gaan en waar mogelijk verbeterd. Wethouder Marjon van der Ven kan niet op alle vragen en opmerkingen ingaan die thuis horen bij het beleidsgebied van haar collega-wethouders. Daar zal schriftelijk op gereageerd worden. De kostendekkendheid van de leges zijn inderdaad iets verhoogd.

Behandeling belasting- en parkeerverordening Behandeling belasting- en parkeerverordening
Gehandicapten Parkeerplaats Gehandicapten Parkeerplaats