Fracties missen preventie in beleidsvoorstel Hoornse schuldhulpverlening

Commissievergadering 30 november

HOORNGIDS HOORN | In het nieuw vast te stellen gemeentelijk beleid rond schuldhulpverlening wordt aangegeven hoe de gemeente inwoners met (dreigende) schulden zo snel mogelijk helpt naar een schuldvrij bestaan. Er worden vijf categorieën onderscheiden: hulp voor crisissituaties, gezinnen met minderjarige kinderen, jongeren, ondernemers/zzp’ers en overige inwoners. Er komt een stress sensitieve hulpverlening. Er is aandacht voor de menselijke maat.

Diverse fracties missen schuldpreventie

De ChristenUnie mist in het beleid de preventie. Dat geven Fractie Tonnaer en diverse andere fracties ook aan. Hoorn Lokaal wijst speciaal op ouderen die slachtoffer dreigen te worden van inflatie en stijgende energieprijzen. GroenLinks en PvdA vragen juist aandacht voor jongeren, vanwege gokverleidingen en cryptomunten. Sociaal Hoorn hoopt dat met dit beleid voorkomen kan worden dat kinderen uit een gezin met schulden een achterstand oplopen.

Wethouder denkt dat de raad instemt met het voorgestelde beleid en is daar blij mee

Wethouder Kholoud al Mobayed is blij dat er ook dankzij eerdere uitlatingen van de raad een beleid is vormgegeven dat de instemming van de fracties lijkt te hebben. Ze schetst op welke wijze de persoonlijke begeleiding gestalte zal krijgen. De schuldhulpverlening aan ondernemers zal na intakegesprek worden doorgegeven naar een deskundige instantie. Er komt aandacht voor het bewust omgaan met geld voor jongeren.

Onderwerp Schuldhulpverlening Onderwerp Schuldhulpverlening