Sinterkerst      

Kleutercolumn van Riet van der Lee, voorgelezen op HoornRadio op 6 december 2021

HOORNGIDS | Het Sinterklaasfeest is weer voorbij. Het is één van de meest spannende gebeurtenissen in een kinderleven en dat is ook heel goed aan ze te merken. Ik wil er met ze over praten en ik nodig de kinderen uit voor een kringgesprek. Omdat het voor alle kleuters een behoorlijke spanning heeft opgeleverd, moet ik even opletten dat het kringgesprek voor de hele groep te volgen is. Er zijn zeer jonge leerlingen bij die amper een paar weken op school  zijn en er zijn kleuters die al ruim 6 jaar zijn.

Ik zet de kleintjes dicht bij mij in de buurt.  Ronald zet meteen het eerste probleem op de agenda. “Juf, lust Sinterklaas graag rijst?” vraagt hij. Op mijn vraag waarom hij dat denkt, zegt hij “Nou, mama zei, dat hij vandaag weer naar Spanje reist. “Nee hoor” zegt Frederik-Jan, een bijzonder slim jongentje;  “Je moet zingen ‘Voordat U weer naar Spanje rijdt’.  “Nee, dat doet hij niet hoor”  mengt Dennis zich in het gesprek. “Hij rijdt niet, hij vaart met zijn boot terug”. “Oh ja, dat is waar” geeft FJ toe. “Nou” roept Maikel,  “Sinterklaas had zich weer heel erg uitgesloofd hoor. Hij gooide eerst twee grote zakken in de gang en daarna vlogen er ook nog pepernoten door de lucht”.  “Ja, soms doen die Pieten wel eens een beetje wild” beaamde ik, dan moet Sinterklaas ook wel eens een beetje streng zijn” en ik zie dat alle hoofdjes begrijpend knikken.

Ik hou de kleintjes goed in de gaten, waarbij ik mij bij sommigen afvraag of alles wel bij ze binnen komt. De vermoeidheid is ze aan te zien en regelmatig zie ik een grote gaap verschijnen. Zij zijn ook nog zo klein. Na het kringgesprek is het tijd om te spelen. Ik heb mijn collega’s aangegeven vandaag geen gebruik van de gymzaal te maken. De grote stoomboot laat ik nog een paar dagen in de klas staan, inclusief alle verkleedkleren en andere rekwisieten Zo kunnen zij langzamerhand afkicken en zich voorbereiden op het volgende feest.   

Over twee weken hebben wij de kerstmaaltijd. Als Kerstmis op een vrijdag valt is het kerstdiner al ruim een week eerder.  De laatste tijd gaan al veel gezinnen op wintersportvakantie en vertrekken dan het liefst al op vrijdag naar de plaats van bestemming. Om alle kinderen toch bij het kerstdiner te hebben, plannen wij dat op de donderdagavond. Ook dat is bijzonder voor de kleuters. In het donker in je mooiste kleren naar school gaan. “Wij hebben al een hele mooie lampjesster voor het raam” zegt Daisy ,”iedereen kan hem zien”. “Oh, nou” waarschuwt FJ, “dan moet je uitkijken, want de radio  zei dat er vannacht een heleboel sterren gaan vallen”.  “Oh, dan ga ik die morgen allemaal oprapen en hang ik die ook allemaal voor het raam” pareert Daisy en  dan ontstaat er een geanimeerd gesprek of dat eigenlijk wel kan. Never a dull moment in een kleuterklas.

Zie ginds komt de Stoomboot Zie ginds komt de Stoomboot