Sloop van de Glasbak binnen drie maanden klaar

06-12-2021

HOORNGIDS HOORN | Terwijl er her en der nog druk gespeculeerd wordt over de bestemming die de penitentiaire inrichting in Zwaag, beter bekend als ’De Glasbak’, zou kunnen krijgen, is VSM Sloopwerken druk doende om de voormalige gevangenis met de grond gelijk te maken.

Buurtgenoten hebben eerder al explosies kunnen horen, maar die werden niet veroorzaakt door het sloopbedrijf, dat op een milieutechnisch verantwoorde wijze het gebouw gaat afpellen. Die explosies kwamen doordat mensen van defensie het gebouw hadden uitgekozen als oefenlocatie en niet zachtzinnig te werk gingen. Na hun vertrek heeft VSM de werkzaamheden weer ter hand genomen. 

Binnen een paar maanden klaar
Zowel binnen in het gebouw als buiten zijn verschillende machines bezig om ervoor te zorgen dat er over drie maanden niets meer te zien zal zijn van de voormalige bajes. Ook de immense, metershoge muur zal dan stukje bij beetje zijn afgebroken. Dat zal het laatste onderdeel zijn van de klus. Tot die tijd onttrekt de muur de werkzaamheden aan het oog en dient deze ook nog eens om lawaai en stof binnen de perken te houden.
 
Duurzaam
Het gebouw wordt volgens afspraak geheel op duurzame wijze circulair ontmanteld. Dat betekent dat het gesloopte beton, het hout, de enorme hoeveelheid glas, de verschillende metalen etc. gescheiden worden opgeslagen en afgevoerd om deels weer te worden hergebruikt. Om die reden is het sloopbedrijf uit Leiderdorp iets langer bezig met de klus, maar is dat inmiddels gewend na ook eerdere grote sloopprojecten op deze wijze te hebben uitgevoerd. Daartoe behoren de Groenoordhallen, ziekenhuizen, scholen e.d.
Binnen zo kort mogelijke termijn zal worden besloten welke nieuwe bestemming er zal komen op het vrijgekomen grondgebied.

Sloop Glasbak maandag 6 december 2021 A Sloop Glasbak maandag 6 december 2021 A
Sloop Glasbak maandag 6 december 2021B Sloop Glasbak maandag 6 december 2021B
Sloop Glasbak maandag 6 december 2021 C Sloop Glasbak maandag 6 december 2021 C