Chris de Meij (voormalig VVD) begint eigen partij 'Liberaal Hoorn'

Met nieuwe partij de verkiezingen van 2022 in

HOORNGIDS HOORN | Voormalig VVD-fractievoorzitter Chris de Meij gaat met een eigen partij ’Liberaal Hoorn’ aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 meedoen, aldus bericht het NHD. Vanwege een escalerend conflict met de gemeente Hoorn over illegale bomenkap door Stichting Stadslandbouw, waarvoor hij in zijn functie van voorzitter van deze stichting verantwoordelijk is, stapte hij eerder dit jaar (na 21 jaar lidmaatschap) uit de VVD. Wel bleef hij als raadslid zitten onder de naam ’Fractie de Meij’.

Illegale bomenkap

Aanleiding voor het vertrek van De Meij uit de VVD, is de ’illegale bomenkap’ op het terrein van de Stichting Stadslandbouw Hoorn, bij het bedrijventerrein Hoorn80. De bomen moesten weg  om plaats te maken voor een voedselbos. Als voorzitter van de stichting, is hij daarvoor verantwoordelijk. Naar verluidt zijn op dat terrein bomen gekapt zonder dat de stichting in het bezit was van de daarvoor benodigde vergunning. De gemeente heeft van dit ’misdrijf’ aangifte gedaan.

In de onterechte veronderstelling dat hij het recht had om bomen te kappen teneinde ruimte te maken voor het verhuizen van spullen vanaf de vorige locatie aan De Strip, verrichtte De Meij handelingen die in strijd waren met de wet. Volgens de interpretatie van Chris de Meij zelf had hij daar het volste recht toe. De wethouder was immers enthousiast over zijn plannen en de rest was slechts een formaliteit.

Oplopende spanningen

De spanningen ten stadhuize liepen hoog op. Burgemeester Jan Nieuwenburg moest verschillende malen ingrijpen om de tot een discussie verworden informatievoorziening binnen de perken te houden. Tijdens een inlichtingendebat op 26 oktober j.l. kreeg Chris de Meij (naar eigen zeggen) nauwelijks de mogelijkheid om zijn standpunt nader uiteen te zetten en dat zette kwaad bloed. Het gevolg was dat De Meij aangifte zei te gaan doen bij de Rijksrecherche tegen burgemeester Jan Nieuwenburg, met als beschuldiging: meineed, valse aangifte, smaad en laster.

Grootste deel gemeenteraad neemt afstand

In een in oktober j.l. opgestelde verklaring, ondertekend door 9 fracties van de Hoornse gemeenteraad, werd afstand genomen van Chris de Meij. In de verklaring stond o.a. ”Voor de ondertekenende fracties in de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan in onze stad , is de grens nu echt bereikt. De feiten zijn dat er aangifte is gedaan van illegale kap en overtreding van de natuurbeschermingswet door de Stichting Stadslandbouw, waarvan raadslid De Meij voorzitter was. Hij heeft zelf bewust het bos gekapt zonder toestemming van de gemeente en zonder vergunning. De aangifte is logisch: in gelijke gevallen wordt iedereen gelijk behandeld en bij overtreding wordt er dus aangifte bij het openbaar ministerie gedaan. Het resultaat van deze aangifte wachten wij net als iedereen af.”

Het laatste interview met toen nog VVD-fractievoorzitter Chris de Meij bij HoornRadio in het zaterdagochtendprogramma ’Radio Actueel’ was in september 2020. Daarna heeft De Meij op uitnodigingen voor een interview, van de actualiteitenredactie van HoornRadio en HoornGids, niet meer gereageerd. Desondanks heeft HoornGids de afgelopen tijd de ontwikkelingen rond De Meij op de voet gevolgd en daarover meerdere malen gepubliceerd. U kunt de publicaties vinden onder de tags ’chris de meij’ en ’stichting stadslandbouw’.

Logo Liberaal Hoorn Logo Liberaal Hoorn
Chris de Meij Chris de Meij