Verduurzamen monumenten en woningen in beschermd stadsgezicht

10-12-2021

HOORNGIDS HOORN | De afgelopen jaren is de vraag naar het verduurzamen van woningen en panden steeds groter geworden. Dit is een goede ontwikkeling om de klimaatdoelstellingen te halen. En het is, met de stijgende energieprijzen, vaak ook gunstig voor de portemonnee. Wilt u uw woning of pand verduurzamen? Voor aanpassingen aan monumenten en woningen in het beschermd stadsgezicht is vaak een vergunning nodig. Informeer vooraf bij de gemeente wat er nodig is voor uw plannen.

Vergunning nodig voor monumenten en binnen stadsgezicht
Voor aanpassingen aan monumenten en panden binnen het beschermde stadsgezicht is vaak een vergunning nodig. Dit geldt ook voor duurzaamheidsaanpassingen zoals het verbeteren van isolatie (gevel, spouwmuur, vloer en glas) en het installeren van zonnepanelen en -collectoren of een warmtepomp. Zo worden de monumentale en historische waarden van onze mooie stad behouden. De binnenstad van Hoorn is namelijk één van de oudst aangewezen rijksbeschermde stadsgezichten van Nederland.

Criteria vergunningen
Vergunningsaanvragen voor zonnepanelen worden beoordeeld aan de hand van vastgestelde criteria in de Welstandsnota 2020. Eén van de belangrijkste criteria is dat zonnepanelen en zonnecollectoren in het beschermd stadsgezicht en op monumenten niet zichtbaar mogen zijn vanuit de openbare ruimte.

Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft?
Twijfelt u of uw pand in het beschermd stadsgezicht ligt en/of uw pand is aangewezen als monument? Bekijk dan de Welstandsnota 2020 op de website van Erfgoed Hoorn. Heeft u initiatieven om uw pand te verduurzamen en weet u niet zeker of u een vergunning nodig heeft? Neem dan contact op via het contactformulier (https://formulieren.hoorn.nl/formulier/nl-NL/DefaultEnvironment/scOmgevingsvergunningvooroverlegWeb.aspx/fVraagstellenVerbouwen) of bel 0229-252200. Samen met u wordt er gekeken wat er mogelijk is.

Al geplaatste zonnepanelen en -collectoren
De komende tijd bekijkt de gemeente Hoorn of alle zonnepanelen en -collectoren op monumenten en binnen het beschermde stadsgezicht zijn geplaatst volgens de uitgangspunten en of hiervoor een vergunning is verleend. Mocht er alsnog een vergunning nodig zijn, of als het nodig is om zonnepanelen te verplaatsen of te verwijderen, dan neemt de gemeente persoonlijk contact op met de eigenaar,

Binnenstad Hoorn van boven Binnenstad Hoorn van boven