Felle discussie rond gang van zaken aanbesteding havenkiosk

Raadsvergadering 14 december

HOORNGIDS HOORN | Naar aanleiding van vragen van De Realistische Partij werd door wethouder Simon Broersma gepoogd te weerleggen dat de gevolgde procedure rond de aanbesteding voor de havenkiosk niet correct is verlopen. Menno Jas (DRP) beweert bewijzen te hebben voor zijn visie dat er niet correct is gehandeld en dat de ondernemer die de aanbesteding heeft gewonnen tussentijds is geholpen door het gemeentelijke apparaat en daardoor bevoordeeld is.

Wethouder: ”Gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs”

Wethouder Broersma gaf toe dat de gang van zaken in totaliteit niet de schoonheidsprijs verdient en dat de aanloop rommelig is verlopen. Duidelijk werd dat de havencoördinator in het voortraject niet onbevooroordeeld was. Hij is daarop aangesproken en sindsdien zijn alle partijen op gelijke manier behandeld en is geen enkel bedrijf voorgetrokken.

Gevoelige informatie zwartgelakt

Menno Jas (DRP) heeft op zijn vraag om meer informatie over de zaak veel materiaal toegestuurd gekregen met zwartgelakte passages. PvdA-woordvoerster Arnica Gortzak toonde zich erg ontevreden over de beantwoording van de ingediende vragen. Over de niet geheel complete informatie kan worden gezegd dat deze wel door de fracties kan worden ingezien onder het beding dat die gevoelige informatie niet in de openbaarheid mag komen. Het is gebruikelijk dat bij WOB-verzoeken informatie over personen en gevoelige informatie worden weggelakt.

Motie waarin gevraagd wordt om een onafhankelijk onderzoek

Menno Jas vroeg een schorsing aan waarin hij andere fracties inzage kon geven in de bewijzen van incorrect handelen. Het leverde een motie op waarin wordt gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te laten plaatsvinden. Alle fracties vinden zo’n onafhankelijk onderzoek belangrijk. René Assendelft (Hoorn Lokaal) hoopt dat het college bereid is na te gaan of haar reactie goed geweest is.

Wethouder staat open voor gesprek

Wethouder Broersma staat open voor een gesprek met de raad hierover en is bereid om de hand in eigen boezem te steken. Hij wil echter zijn ambtenaren niet afvallen en zal desnoods zijn positie opgeven. Ook het college ondersteunt het verzoek om een onafhankelijk onderzoek te laten plegen, ook om aan te sluiten bij de wens van de raad om ervan te leren.

Felle discussie over de havenkiosk Felle discussie over de havenkiosk
Felle discussie over de havenkiosk1 Felle discussie over de havenkiosk1