Gemeentelijke belastingen aan banden?

Raadsvergadering 14 december

HOORNGIDS HOORN | De gemeentelijke belastingen zouden op diverse gebieden stijgen met 1.64% en daarnaast zal de wegenheffing worden geheven. Dit gaat een paar fracties te ver. Omdat het Hoogheemraadschap het eigenaarschap van de wegen heeft overgedragen aan de gemeenten, zal een wegenheffing worden vastgesteld.

VVD en Liberaal Hoorn wijzen extra aanslag voor woningbezitters van huis boven € 300.000,- af

De VVD en Liberaal Hoorn zien dat door de wegenheffing met name de eigenaren van woningen duurder dan € 300.000,- meer gaan bijdragen met een extra aanslag die tot € 100,- per jaar kan oplopen. Yousuf Yousufi (VVD) wist te vertellen dat de eigenaar van een woning van een miljoen euro zelfs €160,- armer wordt. Zij hopen via een amendement te bewerkstelligen dat de eigenarenbelasting voor die categorie woningen wordt verlaagd.

Vrees dat rest van bevolking het verschil in opbrengst moet opbrengen

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vreest dat het bedrag van € 1,4 miljoen dat daardoor minder naar de begroting gaat door de rest van de Hoornse bevolking moet worden opgebracht. De VVD en Liberaal Hoorn waren de enige fracties die achter het amendement bleven staan.

Daarnaast liggen er voorstellen om via de leges bij aanvragen van omgevingsvergunning het percentage voor deze tarieven terug te brengen van 1,64% naar 1,25% met bijpassende maximum bedragen. De motie hierover is ingediend door VVD, ÉénHoorn, ChristenUnie en Liberaal Hoorn.

Parkeren levert een aantal amendementen op

Parkeerbelasting verhogen lijkt voor De Realistische Partij geen goed idee, hetgeen werd aangegeven in een amendement.

Parkeren leverde nog meer amendementen op. De Gehandicapten ParkeerKaart leidt niet tot het betalen van parkeergeld door inwoners van Hoorn wanneer het kenteken van het voertuig van gehandicapten geregistreerd staat bij de gemeente Hoorn, aldus het amendement van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Voor de bezoekers geldt dat zij slechts gratis kunnen parkeren op de parkeerplaatsen voor gehandicapten.

Een motie over het vervangen van de kraskaarten voor parkeren door een bezoekersvergunning per app, werd ingediend door een zestal fracties. Men vraagt een overgangsjaar daarvoor. Het college raadt dat af omdat de kraskaart niet kan worden geregistreerd door de scanauto die het parkeren controleert. Het college stelt wel voor in de beginmaanden enige coulance te betrachten.

De amendementen over het parkeren worden uitgesteld tot in het volgende jaar.

Gemeentelijke belastingen Gemeentelijke belastingen