Woningbouw op terrein manege De Eenhoorn punt van discussie

16-12-2021

HOORNGIDS REGIO | Vanwege mogelijke woningbouw op het terrein van manege de Eenhoorn aan de Koewijzend in Blokker heeft Fractie Tonnaer enkele vragen hierover gesteld aan het college van B&W. De manege grenst aan het grondgebied van MAK-Blokweer, alwaar woningbouw in een eerder stadium een heikel punt bleek. 

Uitgangspunt was om het gebied Blokweer zo groen en open mogelijk te houden, waar manage de Eenhoorn goed bij paste. Woningbouw betekent volgens Fractie Tonnaer een ernstige inbreuk op de wens de buurt groen te houden en te behoeden voor woningbouw. 

Onduidelijk
Als reactie op de beantwoording van het college geeft Fractie Tonnaer aan daaruit op te maken dat het onduidelijk blijft welke woningen er zouden kunnen komen, of deze grondgebonden zouden zijn, of dat er mogelijk zelfs sprake is van hoogbouw. 
Roger Tonnaer: ”Het college van B&W beseft nauwelijks welke afspraken in het verleden zijn gemaakt over de bouw van woningen en MAK, met behoud van groen in de Blokweer. Het college vergelijkt de Blokweer met elke andere locatie voor woningbouw. Daarmee slaat het college B&W de plank mis. Het tijdig betrekken van de bewoners bij de plannen voor woningbouw laat het college over aan de eigenaar van de manage. Deze onverschillige houding van het college vinden wij zeer teleurstellend. Fractie Tonnaer vindt manage de Eenhoorn passen bij de groene Blokweer en hoeft daar niet weg. De bouw van alleen grondgebonden woningen op deze locatie is voor de fractie acceptabel.”
De beantwoording van de brief is hieronder te lezen.

Beste meneer Tonnaer, 
U heeft vragen gesteld over ontwikkelingen manage de Eenhoorn. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen. 
Vraag 1. Gaat het college meewerken aan een bestemmingswijziging voor woningbouw op de locatie van manege de Eenhoorn, Koewijzend 32? Bent u met ons van mening dat alleen grondgebonden woningbouw aansluit op de omgeving van de Blokweer? 
Antwoord: De eigenaar van Manege De Eenhoorn beraadt zich sinds enige tijd op de toekomst en de doorontwikkeling van het bedrijf. Om die reden heeft men zich tot de gemeente gericht met de vraag of woningbouw op de locatie van de manege in de toekomst een eventuele mogelijkheid kan zijn. Het college buigt zich momenteel over die vraag en heeft nog geen standpunt ingenomen, ook niet op de vraag wat voor een type bebouwing dan zou passen. 
Vraag 2. Wanneer gaat u de bewoners van Blokker en Zwaag betrekken bij de mogelijke woningbouw aan de Koewijzend 32? 
Antwoord: Het is in de eerste plaats aan de eigenaar van de manege om de gedachtevorming af te ronden. Wij hebben de initiatiefnemer geadviseerd om nut en noodzaak van eventuele toekomstige stappen goed te onderbouwen en dit ook te delen met de gemeenteraad, zodat fracties kennis kunnen nemen van ontwikkelingen die op de manege afkomen en de belangenafweging die daarbij een rol speelt. Wij hebben de eigenaar van de manege meegegeven dat wij het in elk geval van belang vinden om deze voorziening voor Hoorn en de regio te behouden. In die zin willen we graag meedenken. Op dit moment oriënteren we ons - zoals gezegd - op de vraag of woningbouw in de toekomst een mogelijkheid kan zijn. Wanneer en hoe de participatie met de omgeving en de (planologische) betrokkenheid van de gemeenteraad vorm krijgt, ligt nu nog niet op tafel. 
Vraag 3. Welke conclusies trekt u uit de historische afspraken die zijn gemaakt met inwoners van Blokker en Zwaag over de bouw van woningen en MAK, met behoud van een groen Blokweer? 
Antwoord: Uit de historische afspraken maken wij op dat het belangrijk is om een eventuele ontwikkeling op deze locatie goed in te passen in het landschap. Overigens vinden wij dit voor alle (woningbouw)projecten van belang. 
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Manege De Eenhoorn Manege De Eenhoorn