Parkeercontrole in Hoorn wordt gedigitaliseerd

Raadsvergadering 16 december

HOORNGIDS HOORN | Hoorn gaat in het volgende jaar de parkeercontrole voornamelijk digitaal uitvoeren. Dat vereist een andere parkeerverordening. De kraskaart voor de bezoekers aan bewoners in de binnenstad kan niet met de scanauto worden gecontroleerd. Ook de controle op het gebruik van de gehandicapten parkeerkaart (GPK) gaat gedigitaliseerd worden.

Wethouder Samir Bashara geeft de waarschuwing niet een overgangsperiode van een heel jaar in te stellen waarin zowel met de scanauto als met controleurs  wordt gecontroleerd. Dat wordt een heel dure kwestie en levert een gat in de begroting op. De Hoornse GPK-houders zullen in het digitale systeem worden opgenomen. Het kenteken van hun auto wordt geregistreerd. Voor de bezoekers van buiten de stad wordt ook een digitale oplossing gekozen, maar dat moet nog worden opgetuigd. Het aantal parkeerplaatsen voor gehandicapten is uitgebreid, zodat men daar terecht kan. De uitbreiding van het digitale systeem wordt nog met de regio opgenomen. De digitale werkwijze zal pas in de komende zomer volledig actief zijn.

De kraskaart wordt vervangen door de mogelijkheid om digitaal te registreren. Ook hier speelt het probleem dat mogelijk niet iedereen het digitale systeem zal begrijpen. Wanneer toch gebruik gemaakt gaat worden van de kraskaart i.p.v. de app die ervoor in de plaats komt, zal in de komende maanden coulance worden toegepast en de boete kwijtgescholden.

Diverse raadsfracties zijn niet gelukkig met de gang van zaken bij verkeerd gebruik van het nieuwe systeem. Men ziet graag dat de boete kan worden ingetrokken voordat die betaald is. Wethouder Samir Bashara geeft aan dat wanneer dat simpel geregeld kan worden, dat ook zo uitgevoerd zal worden.

De motie van zes fracties om het parkeersysteem pas per 1 januari 2023 in te voeren, werd veranderd in een verzoek om dit ook per telefoon aan te kunnen melden en een standaard bezwaarschrift toe te sturen. De datum waarop dit in moet gaan is naar voren gehaald en voorgesteld op 1 maart 2022. De wethouder kan niet zeggen of dit betaalbaar zal zijn. De motie haalde het niet.

Het amendement dat is ingediend om Hoornse gehandicapten geen parkeergeld te laten betalen is aangenomen.

Het amendement van De Realistische Partij om de parkeertarieven niet te verhogen werd met grote meerderheid verworpen.

Wethouder Samir Bashara over het Hoornse parkeerbeleid Wethouder Samir Bashara over het Hoornse parkeerbeleid