Voorstel Hoorns college: subsidie aanschaf zonnepanelen alleen voor huurhuizen

Raadsvergadering 16 december

HOORNGIDS HOORN | De gemeente Hoorn wil de subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen niet meer beschikbaar stellen aan woningeigenaren. De subsidie zou dan alleen nog voor huurhuizen gelden.

Niet elke fractie staat te juichen bij dit voorstel. Er zijn nog te veel daken zonder zonnepanelen en ook woningeigenaren die nog niet tot aanschaf zijn overgegaan kunnen tegen de kosten aanhikken. Een argument om eigenaren uit te sluiten is dat een financiële prikkel voor woningeigenaren nauwelijks meer nodig is. Een grote meerderheid van eigenaren die al wel tot plaatsing zijn overgegaan heeft aangegeven het ook gedaan te hebben, wanneer er geen subsidie zou zijn. Het financiële voordeel van plaatsing van zonnepanelen is daartoe groot genoeg.

De subsidiepot was meestal leeg voordat huurders een beroep op subsidie te kunnen doen. Wethouder Samir Bashara vindt dat de financiële prikkel beter beschikbaar komt aan huurders. Het plaatsen van de zonnepanelen verhoogt ook de waarde van de woning. Via het voorstel van het college ziet hij het als een vergroting van de kans om de energiedoelstellingen te halen. Op dit moment heeft de huurder minder toegang tot de subsidieregeling. 

Sociaal Hoorn, CDA, ÉénHoorn, DRP en ChristenUnie hopen via een amendement dit onderdeel van de subsidiecriteria te schrappen. Andere fracties toonden zich gevoelig voor het argument dat nu de huurders aan de beurt zijn. Het amendement werd aangenomen.

Subsidie op zonnepanelen Subsidie op zonnepanelen