Leegstandsverordening en verbod winkels en supermarkten op bedrijventerreinen

Raadsvergadering 16 december

HOORNGIDS HOORN | De leegstand van winkels in de binnenstad baart drie Hoornse fracties (VVD, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer) zozeer zorgen dat zij gezamenlijk een voorstel doen waarin de zorg deels kan worden weggenomen of verminderd. Elders zijn goede ervaringen opgedaan met een leegstandsverordening. Er dient een leegstandsverordening te komen waarin zij het volgende opgenomen willen zien:

Een meldingsplicht voor winkels die langer dan 6 maanden leeg staan, zodat in overleg invulling gevonden kan worden. Wanneer daar na 12 maanden nog geen gehoor aan gegeven is, kan de gemeente zelf naar invulling zoeken.

Het college voert zesmaandelijkse gesprekken met pandeigenaren, lokale ondernemers en landelijke winkelketens.

De raad wordt elke zes maanden door het college bijgepraat over die gesprekken. En om dat te kunnen doen moet er budget voor worden uitgetrokken.

Unaniem stelt de raad de leegstandsverordening vast. Wethouder Arthur Helling kan zich hierin vinden. Met deze verordening wordt het voor de gemeente makkelijker om eigenaren van leegstaande winkels, woningen en  kantoren aan te sporen om te zoeken naar een invulling voor het pand.

Onder deze verordening hebben eigenaren een meldingsplicht voor panden die langer dan zes maanden leegstaan. Na een melding volgt een overleg met de pandeigenaar, met als doel om tot een invulling te komen. Hieruit kan een zogenaamde leegstandsbeschikking volgen, waarin een oordeel staat of het pand klaar is voor gebruik. Als dit het geval is, krijgt de eigenaar 12 maanden de tijd om een gebruiker te vinden. Als het pand na deze 12 maanden nog steeds leeg staat kan het college een gebruiker voordragen. Als de eigenaar hier niet op in gaat, kan het college besluiten om een bestuurlijke boete op te leggen.


Verbod voor supermarkten en winkels op bedrijventerreinen

Het verbieden van supermarkten en winkels op bedrijventerreinen is een bepaling van de provincie. In dat beleid wordt het principe gehanteerd nee, tenzij. In een amendement van VVD en Liberaal Hoorn wordt gepleit voor ja, mits. Zij willen geen verbod voor de vestiging van supermarkten en winkels en er moet maatwerk mogelijk blijven.

Het algemene beleid laat dat niet toe, aldus wethouder Arthur Helling. In een aantal gevallen, zoals bij een kleine supermarkt, zouden er uitzonderingen kunnen worden gemaakt. De reguliere supermarkten in de wijkcentra hebben daar een belangrijke functie en die kan dan worden verzwakt. Rob Droste (VVD) wil desondanks zijn amendement in stemming brengen. Het amendement wordt verworpen.

Wethouder Helling over leegstandsverordening en verbod supermarkten en winkels op bedrijventerreinen Wethouder Helling over leegstandsverordening en verbod supermarkten en winkels op bedrijventerreinen