Manifest ZZWW krijgt van alle kanten veel bijval

22-12-2021

HOORNGIDS REGIO | ZZWW-voorzitter Hans Schipper heeft onlangs het manifest en rapport ‘Onbezorgd oud worden in Westfriesland’ overhandigd aan de Hoornse wethouders Simon Broersma en Marjon van der Ven. Inmiddels heeft dit tot veel steunbetuigingen en zelfs een paar bemoedigende vervolgstappen geleid.

Dit manifest en rapport over ouderenzorg en ouderenhuisvesting is een goed initiatief, vinden de Hoornse wethouders. Ook diverse andere wethouders van Westfriesland hebben inmiddels met veel enthousiasme gereageerd. Van diverse raadsleden, die het rapport en manifest iets later hebben gekregen, druppelen de reacties binnen. Ook zij zijn enthousiast. Zo heeft ZZWW steunbetuigingen ontvangen van het CDA uit Medemblik, Partij Morgen uit Medemblik en de ChristenUnie uit Hoorn.

Voortvarend aanpakken
Zorgaanbieder Omring en woningcorporatie De Woonschakel (sprekend namens diverse woningcorporaties) juichen het initiatief van ZZWW eveneens toe. De dreigende woningnood voor ouderen en de problemen in de ouderenzorg moeten in beter overleg, gezamenlijk en voortvarender worden aangepakt, zo erkent iedereen.

Westfriese Woonzorg-Pact
ZZWW is dan ook blij dat tijdens het Madivosa-overleg (regionaal overleg van Westfriese wethouders) is toegezegd dat ZZWW ook mag toetreden tot het Westfriese Woonzorg-Pact. Dit regionale overlegorgaan bestaat behalve uit ZZWW ook uit vertegenwoordigers van de zeven Westfriese gemeentes, een brede groep van zorgaanbieders in Westfriesland, Intermaris namens de woningcorporaties, VGZ en diverse maatschappelijke welzijns- en zorgorganisaties. Daarmee komt de wens van ZZWW uit om de stem van de burger te laten horen in een soort regionale regiegroep. Dit is een van de speerpunten van het manifest ‘Onbezorgd oud worden in Westfriesland’.

In 2022 echt actie
Het is echter wel van belang dat het Westfriese Woonzorg-Pact concrete afspraken maakt en die ook daadwerkelijk nakomt, vinden zowel ZZWW als de woningcorporaties en Omring. Ab Gieling (De Woonschakel): “Stel een prestatieconvenant op en vink afspraken af. Als er dan iets niet gelukt is, hebben bestuurders wel wat uit te leggen.” Daar is Frido Kraanen (Omring) het mee eens: “Het mag nooit bij praten blijven, de echte impact maken we met afstemming, afspraken en uiteindelijk actie!” Ook het ZZWW-bestuur roept op om in 2022 beslist zo snel mogelijk aan de gang te gaan.
Foto: Jan Siebring (Rodi Media)

 

Manifest ZZWW krijgt van alle kanten veel bijval Manifest ZZWW krijgt van alle kanten veel bijval