Statenlid breekt lans voor lelijk erfgoed in Noord-Holland

Statenlid Emre Kanik (D66) hield hartstochtelijk betoog

HOORNGIDS REGIO | Het fossiele tijdperk komt tot een einde. Nederland staat aan de vooravond van de energietransitie, waardoor steeds meer oude gebouwen uit het fossiele tijdwerk onbruikbaar zullen worden.

Kolenopslagplaatsen, benzinetanks en fabrieksterreinen, zijn niet het eerste waar men aan denkt bij het woord erfgoed, omdat het over algemeen lelijk gevonden wordt. Toch hield Statenlid Emre Kanik van D66 in de provincie Noord-Holland een hartstochtelijk betoog om dit erfgoed van de toekomst te beschermen.

Lelijk erfgoed als succesformule

Verschillende voorbeelden uit het verleden hebben al aangetoond dat oude fabrieksterreinen en olie-opslagen succesvol kunnen worden her-bestemd en hergebruikt. Zo is het Hembrugterrein in Zaanstad een goed voorbeeld van hoe oude terreinen kan samengaan met nieuwe cultuur door bijvoorbeeld festivals.

Erfgoed-inclusief bouwen

Het behoud van fossiel erfgoed kan worden gecombineerd met de transformatie van industriële gebieden. Daarom pleit D66 voor erfgoed-inclusief bouwen. Het behoud van delen van oude industrie tussen woningbouw kan ruimte geven voor cultuur, historie en recreatie. Statenlid Kanik: ‘’Onze kleinkinderen zullen niet begrijpen waarom onze generaties zo lang zijn doorgegaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, terwijl duidelijk was hoe destructief het voor de planeet was. Fossiel erfgoed vertelt dat verhaal en maakt het tastbaar, als we het tenminste behouden’’.

Toevoeging van redactie HoornGids

Ook in Hoorn zijn voorbeelden van afbraak van erfgoed waar achteraf door velen met spijt aan wordt teruggedacht. Bijvoorbeeld is de gezichtsbepalende watertoren aan het Keern in 1970 afgebroken. De toren was in 1913 gebouwd en met de hoogte van 40,45 meter in de wijde omtrek te zien. 

Een kunstexpositie op het Hembrugterrein (Foto Emre Kanik) Een kunstexpositie op het Hembrugterrein (Foto Emre Kanik)
De watertoren in Hoorn aan het Keern Foto Westfries Archief De watertoren in Hoorn aan het Keern Foto Westfries Archief