Wat een jaar

Column Wally Ooms Hoorn Nieuwsblad

Het jaar 2021 is bijna voorbij. En wat een jaar was het. Corona bleek ook nu de allesbepalende factor in het dagelijkse leven. We kennen allemaal de gigantische impact ervan, met voor het bedrijfsleven ernstige gevolgen. De zorgmedewerkers waar een enorme druk op ligt. De hele horeca die op z’n gat kwam te liggen. Om te ontsnappen aan de wurgende greep die het virus had op het dagelijkse leven bood ook de televisie geen ontspanning. In elk nieuwsprogramma, in elk praatprogramma ging het vrijwel uitsluitend over covid 19, corona, testen, vaccinaties, priklocaties, Rutte, de Jonge en Van Dissel. Met een leger aan specialisten, immunologen, virologen en quasi-specialisten die hun mening kwamen verkondigen.

Maar er gebeurde aanzienlijk meer dit jaar. Het stadsstrand werd steeds meer zichtbaar. Dankzij de Alliantie Markermeerdijken krijgt het deel van de Galgenbocht tot het Visserseiland dan toch eindelijk de upgrade die bij een stad van enige omvang past. Met als bekroning het grootste stadsstrand van Nederland. 

In het stationsgebied is een ondergrondse parkeergarage een serieuze optie geworden dankzij de inbreng van Fred Veerman en zijn club De Betrokken Poorter. Daarmee vervalt in ieder geval een spuuglelijke parkeergarage en kan de te realiseren hoogbouw beperkt blijven tot een acceptabel en betaalbaar niveau. De Poort van Hoorn zal er een nog fraaiere entree van de stad mee worden. 

Dan het hoofdstuk Deen. Onze eigen supermarktgigant die begin dit jaar aan had gegeven het familiebedrijf te gaan verkopen, waarna we maandenlang op de hoogte werden gehouden welke winkels onder welke paraplu zouden vallen. In het kwartaalblad van Oud Hoorn is een uitgebreide reportage te lezen over de hele geschiedenis van dit puur Hoornse bedrijf. In het gebouw van de vereniging aan Onder de Boompjes is een expositie te zien met uiteenlopende herinneringen. 

Rond diezelfde tijd van het jaar kwam het nieuws naar buiten dat de Hoornse Onafhankelijke Partij en VOCHoorn zouden samensmelten tot één grote lokale partij onder de naam EénHoorn, wat staat voor 1 stad en eensgezindheid. Een goede stap vooruit tegen de versnippering in de Hoornse politiek.  

De transitie van Turborotonde naar Turbokruising werd dit jaar afgerond. Vooraf was er de nodige scepsis - met name op de social media hadden ’verkeerskundigen’ het plan met de grond gelijk gemaakt - maar inmiddels is gebleken dat de verkeersafwikkeling op de Provincialeweg aanmerkelijk is verbeterd. Nu de afstelling van de verkeerslichten nog. De tijdelijke afsluiting van de Provincialeweg in de weekends bracht in ieder geval aan het licht dat verkeersafwikkeling via de Weel geen optie is. Een spoorwegonderdoorgang inclusief nieuw aan te leggen weg uitkomend op De Weel is dus echt volledig zinloos. Die honderd miljoen kunnen we beter besteden.  

Woningzoekenden moeten nog steeds geduld betrachten. Intermaris heeft te kampen met uitgestelde bewoning van de gereedgekomen woongebouwen aan de Siriusstraat (flats bestaan niet meer) die de corporatie op het laatste moment had moeten laten uitvoeren met een verwarmingssysteem dat maar niet honderd procent wil functioneren. 
Het stadhuis blijft in ieder geval op de huidige locatie. In het centrum van de gemeente Hoorn. Geen Huis van de Stad in de Poort van Hoorn, maar een afgeslankt en te renoveren gebouw aan de Nieuwe Steen.

De kerstdagen verlopen dit jaar voor de tweede keer geheel anders dan voorzien. Desalniettemin wens ik u, mede namens de gehele redactie, alle goeds.

Poort van Hoorn singel voorplein station Poort van Hoorn singel voorplein station