Opbrengst oud papier en karton voor verenigingen kan omhoog

30-12-2021

HOORNGIDS HOORN | Zeven verenigingen halen het oud papier en karton op in Hoorn, Zwaag en Blokker. Voor het oud papier ontvangen de verenigingen van HVC een vergoeding van 25,- euro per ton (elke vier weken ophalen) en 35,- euro per ton (elke twee weken ophalen). De hoogte van de vergoeding van OPK wordt door de gemeente bepaald. De vergoeding voor verenigingen is al jaren dezelfde, terwijl de prijs van oud papier en karton de laatste maanden is gestegen tot 150,- euro per ton. 

Fractie Tonnaer vraagt de gemeente de vergoeding van oud papier en karton te verhogen zodat verenigingen meeprofiteren van de verhoging van de prijs van oud papier. Daartoe heeft Fractie Tonnaer onderstaande brief verzonden naar het college van burgemeester en wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Afvalverwerkingsbedrijf HVC haalt oud papier en karton op van inwoners. Voor het ophalen van OPK worden vrijwilligers van verenigingen ingeschakeld. Voor Liefdewerk Oud Papier (LOP Zwaag), Interkerk, Showband Hoorn en voetbalverenigingen Zwaluwen, HSV Sport, de Blokkers en Hollandia zijn het ophalen en de opbrengst van oud papier een belangrijke bron van inkomsten. 
De vergoeding die HVC uitkeert aan verenigingen voor het ophalen van oud papier bedraagt € 25 per ton (elke vier weken ophalen) en € 35 per ton (elke twee weken ophalen). De hoogte van de vergoeding van OPK wordt door de gemeente bepaald. 
Deze vergoeding is voor verenigingen al jaren dezelfde, terwijl de prijs van oud papier intussen enorm is gestegen. De indicatieprijs voor oud papier en karton is de laatste maanden € 150 per ton. Verenigingen die papier ophalen, profiteren voorlopig niet van deze prijsstijging. Hoewel wij ons ervan bewust zijn dat naast de opbrengsten kosten worden gemaakt, begrijpen wij niet waarom verenigingen niet meedelen in de  hogere opbrengsten van oud papier.
Showband Hoorn pleit voor een verhoging van de opbrengst ten bate van alle verenigingen die actief zijn in het ophalen van oud papier en karton in Hoorn, Zwaag en Blokker. Wij willen de gemeente vragen om na de gesprekken met verenigingen de vergoeding te verhogen, zodat zij meeprofiteren van de verhoging van de marktwaarde van oud papier en karton.
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Oud papierophalers Myshayro, Ton en chauffeur Jan Oud papierophalers Myshayro, Ton en chauffeur Jan