Juf doet gek

Kleutercolumn van Riet van der Lee, voorgelezen op HoornRadio op 3 januari 2022

HOORNGIDS | Riet heeft jarenlang voor de klas gestaan op de basisschool. Het liefst werkte zij met kleuters in groep 1 en 2. Ze heeft opgetekend wat ze zoal met de kinderen heeft meegemaakt. Om de 4 weken op maandag leest zij een kleutercolumn voor in haar programma ’Ter leering ende vermaeck’ van 11 tot 12 uur.   

“Juf, is het vandaag toneel?” Verwachtingsvol kijkt Jeffrey mij aan. “Dat zou best wel eens kunnen” zeg ik, waarop zijn gezicht begint te stralen. Hij sprint de klas in en vertelt aan iedereen die het horen wil, dat de juffrouws vanmiddag weer gek gaan doen. Voor sommige kinderen is toneelspelen zo’n beetje hetzelfde als gek doen blijkbaar. Mike gelooft het allemaal nog niet en komt bij mij. “Juf, Jeffrey zegt dat er vanmiddag toneel is”. “En geloof jij Jeffrey niet?”, vraag ik hem lachend. “Soms niet” zegt hij eerlijk. “Ik ook niet” komt Ivo ertussen, “want Jeffrey is ook wel eens een liegebrok”. “Ha ha” schiet Kees nu in de lach. “Dat heet geen liegebrok maar een jokbeest, joh”. “Nou, vandaag heeft Jeffrey helemaal gelijk hoor”, kom ik tussenbeide, ”want er is echt toneel en”, vervolg ik, “jullie hebben vandaag allebei een beetje ongelijk want het heet niet liegebrok en ook niet jokbeest maar precies andersom. Liegbeest of jokkebrokken zeggen de mensen wel eens”. “Zo, en passant even een taallesje tussendoor kan nooit geen kwaad” denk ik grinnikend. “Zoek al vast maar een mooi plaatsje” raad ik de mannetjes aan “want het begint al bijna”.

Elke laatste vrijdag van de maand spelen de collega’s van de kleuterbouw toneel of poppenkast ter afsluiting van een thema waar de kinderen enkele weken mee bezig zijn geweest. Deze keer gaat het over sprookjes. De kinderen vinden het heerlijk maar weten, dat het soms ook heel spannend kan zijn. Zo spannend dat je helemaal vergeet, dat je op de wc moet plassen of dat je er opeens zomaar van moet huilen. Vooral de allerjongsten houden wij dan een beetje extra in de gaten. Zij leven vaak zo mee met de gebeurtenissen, dat wij ons dan een beetje moeten inhouden. Ik geef daarom Willy, - mijn collega, die de heks wel heel erg levensecht speelt -  een seintje in de richting van Maaikel, die als gebiologeerd naar de deur loopt. “Knibbel, knabbel knuisje, gaat dat jongetje naar zijn huisje?”, vraagt zij op hem toelopend. Maaikel knikt en als Willy daarop zacht zegt, dat zij - als heks - zich dan zo verdrietig voelt, laat hij zich overhalen om toch maar te blijven, veilig op schoot bij de stagiaire en als de voorstelling afgelopen is, klapt hij het hardst van allemaal.

Als iedereen weer terug naar zijn eigen lokaal loopt, hoor ik Pieter tegen Maaikel zeggen “Jij was bang hè?” waarop Maaikel zijn gezicht op stoer zet en antwoordt “Echt niet, ik moest alleen maar plassen”. En alleen ik zie dat dat ondertussen allang gebeurd is. Een grote donkere vlek tekent zich af in zijn tuinbroek. Ach, gelukkig hebben de meeste ouders wel een wasmachine ter beschikking. Toch?

HoornRadio is 24/7 in en rond Hoorn te ontvangen op DAB+ (kanaal 8c) en wereldwijd op www.hoornradio.nl (http://www.hoornradio.nl) en app tunein radio. Achteraf luisteren kan vanaf 19.30 uur op de dag van de uitzending, tot een week daarna op www.hoornradio.nl ’Live Gemist’, bereikbaar via de browser van uw desktop en mobiel.

Kleuterklas Kleuterklas