Proces renovatie stadhuis roept vragen op

11-01-2022

HOORNGIDS HOORN | Nadat door de gemeenteraad het besluit was genomen om geen nieuw stadhuis te bouwen, maar het het huidige gemeentehuis (deels) te behouden en te renoveren, zijn er verschillende stappen genomen tot realisatie van dit project, wat zo’n 30 miljoen euro gaat kosten. Zowel de fractie CDA Hoorn als de Fractie Tonnaer hebben vragen over het proces dat moet leiden tot deze renovatie. Deze vragen aan het college van burgemeester & wethouders Hoorn zijn hieronder te lezen.

Geacht college,
Op maandag 20 december jl. heeft er een informatieve sessie plaatsgevonden met betrekking tot de renovatie van het stadhuis. Een project van zo’n 30 miljoen euro.
Naar aanleiding van deze bijeenkomst, maar ook naar aanleiding van het genomen besluit op 15 september 2020, hebben wij een aantal vragen en zorgen. Daarbij willen we nadrukkelijk aangeven dat we niet willen vertragen, maar de renovatie zo goed en succesvol mogelijk willen laten slagen.
Bij het besluit is vastgesteld dat dit project valt onder de zg. “grote projecten”. Deze worden n.a.v. een onderzoek van de Rekenkamer op een speciale manier behandeld:

- maak afspraken over hoe de raad haar kaderstellende en controlerende taak kan uitvoeren;
- voer een open discussie over verwachtingen en ook dilemma’s over ondubbelzinnige    beslispunten en leg die voor aan de raad;
- benoem de mandaten expliciet.
Hierover is voor zover bekend nog niet gesproken met de raad. 

In de informatiesessie van 20 december jl. is vooral door een architect heel enthousiast een presentatie gegeven van de nieuwbouw van een raadszaal. Er is nauwelijks ingegaan op de renovatie zelf en wat daar bij komt kijken (asbest, tijdsduur, verhuizing). Evenmin is er inhoudelijk gesproken over de gevolgen van de monumentenstatus voor een deel van het gebouw en de technische renovatie, de eventuele mogelijkheden van benodigde aanpassingen van de huidige raadszaal en het afstoten van een deel van gebouw C. Ook de gevolgen van de veranderde werksituatie door corona kunnen mogelijk invloed hebben op de renovatie. 
Tevens blijkt bij ieder bouwproject dat de financiële onderbouwing sinds de coronacrisis aan verandering onderhevig is door gestegen materiaalkosten en levertijden. Er werd nadrukkelijk gesteld dat het voor dit project geen gevolgen heeft, terwijl bij ieder project in Nederland dit wel een probleem is. Wij maken ons daar zorgen over. Daarnaast werd nadrukkelijk gesteld dat het beoogde plein en  de verkeerssituatie geen onderdeel waren van de opdracht van de projectmanager. Dit zijn wel essentiële zaken die onderdeel zijn van de renovatie. 
Uit de ontvangen brieven vanuit het college en de informatiesessie begrijpen wij dat reeds een aantal zaken in gang wordt gezet zonder dat de raad zich erover heeft kunnen buigen. Volgens protocol Grote Projecten zou dat wel moeten en is dat ook wenselijk.

Onze vragen:
1) Bent u bereid de punten zoals aangegeven bij “Grote Projecten” nog aan de raad voor te leggen en met de raad te bespreken?
2) Zijn er nog alternatieven overwogen m.b.t. de raadszaal? Bijvoorbeeld het up-to-date maken van de huidige raadszaal of evt. extern vergaderen? Wij vragen dit omdat de aanbouw van een nieuwe raadszaal een significante impact heeft op het gebouw.
3) Op welke gronden is de afweging gemaakt om deel C van het stadhuis niet tot monument te benoemen?
4) Is het mogelijk om de begane grond van gebouw C te behouden als onderdeel van het stadhuis en bovenliggende verdiepingen een andere bestemming te geven? 
Wordt met het besluit van vraag 3 voorgesorteerd op het afstoten van dit gebouw?
5) Hoe worden de benodigde aanpassingen in de omgeving, het plein en de verkeerssituatie, bij dit project meegenomen?
6) Kunt u aangeven waarom de begroting voor dit project niet wordt beïnvloed door de gevolgen van de coronacrisis?
7) Zijn er reeds plannen om gebouw C te transformeren tot woningen? Zo ja, wat betekent dat voor de verkeersituatie in deze omgeving?
8) Omdat, zoals gesteld, bij dit project heel veel verschillende partijen betrokken zijn, wordt nadrukkelijk gewezen op de participatie en de communicatie met alle betrokkenen.
Kunt u ons een beeld schetsen van de participatie- en communicatietrajecten?
9) Kunt u alle onomkeerbare activiteiten van dit project opschorten tot de discussie met de raad is gevoerd?

Dick Bennis, namens CDA Hoorn
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn