Onderzoeksresultaten geroofd joods vastgoed in Hoorn tijdens WO II moet worden geopenbaard

12-01-2022

HOORNGIDS HOORN | Naar schatting werden in Nederland door de bezetter 20.000 panden geroofd die bezit waren van joodse families. De totale waarde bedroeg zo’n 150 miljoen gulden – tegenwoordig 750 miljoen euro. Tientallen panden in Hoorn zijn door de bezetter van Joden geroofd en door de gemeente Hoorn zijn doorverkocht. Het zou onder andere gaan om panden aan het Glop, Lange Kerkstraat en Italiaanse Zeedijk. 

Op verzoek van de gemeente Hoorn is door Raymund Schütz en Egbert Ottens onderzoek gedaan naar koop en verkoop van joods vastgoed tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek werd gestart nadat de gemeenteraad een motie had aangenomen voor een onderzoek naar joods vastgoed. De onderzoekers Schütz en Ottens hebben november 2021 het onderzoekresultaat aangeboden aan het college B&W. Fractie Tonnaer vraagt het college uiterlijk eind januari 2022 allereerst het onderzoekresultaat naar de gemeenteraad te sturen. Daarna is er alle tijd een boek uit te geven en een lezing te organiseren over het onderzoek. 
Het verzoek tot openbaring aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn is hieronder te lezen.

Geacht College,
Juli 2020 heeft onze fractie u per brief gevraagd onderzoek te laten doen naar de koop en doorverkoop van joods vastgoed tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.
Uit de beantwoording is gebleken dat uw college geen besef heeft van de kennis die al was opgebouwd over joods vastgoed in Hoorn. Raymund Schütz had reeds onderzoek gedaan en erover gepubliceerd in het kwartaalblad van Oud Hoorn. Egbert Ottens had voor zijn boek ‘Hier is alles gewoon, dat spreekt’ onder meer onderzoek gedaan naar joods onroerend goed. 
Om te voorkomen dat het gevraagde onderzoek niet gestart zou worden besloot de Hoornse gemeenteraad 3 november 2020 € 15.000,- beschikbaar te stellen voor onderzoek naar joods vastgoed tijdens en kort na WO II. Verder werd in de motie voorgesteld Raymund Schütz en Egbert Ottens met hun kennis en ervaring het onderzoek naar joods vastgoed te laten uitvoeren. 
November 2021 hebben Schütz en Ottens het eindresultaat van het onderzoek het college B&W aangeboden. 
Dankzij de motie is door de gemeente Hoorn veel eerder met een onderzoek gestart vergeleken met andere gemeenten. Deze voorsprong dreigt in een achterstand te eindigen omdat het onderzoeksresultaat niet naar de gemeenteraad wordt gestuurd. Wij vinden het onverklaarbaar dat het onderzoek nog niet aan de gemeenteraad is aangeboden terwijl de gemeenteraad door middel van een motie feitelijk de opdrachtgever van het onderzoek is. 
Het lang dralen voordat het onderzoek naar de gemeenteraad wordt verstuurd heeft volgens ons te maken met de ambitie van het college het onderzoek in boekvorm uit te geven. Ook bent u bezig zonder instemming van de onderzoekers redactionele aanpassingen in het onderzoek te doen en overweegt u een lezing te organiseren. 
De gedachte een boek uit te geven en een lezing te organiseren over het onderzoek juichen wij toe. De Bas Baltusstichting heeft bewezen voor het uitgeven van boeken over historische onderwerpen een goede uitgever te zijn. Wij begrijpen dat bij het uitgeven van een boek een lezing georganiseerd wordt. 
Fractie Tonnaer is er niet over te spreken dat u onnodig lang het onderzoekresultaat vast houdt door niet meteen het onderzoek te sturen naar de gemeenteraad.
Daarom vraagt onze fractie u dringend allereerst het onderzoekresultaat naar joods vastgoed in Hoorn van Schütz en Ottens uiterlijk eind januari 2022 naar alle gemeenteraadsleden te sturen. Daarna heeft u alle tijd een boek over dit onderwerp uit te geven en een lezing te organiseren.

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter.

De oude synagoge in Hoorn De oude synagoge in Hoorn