Burgemeester Hoorn: ‘Versoepel coronamaatregelen veilig en gereguleerd’

13-01-2022

HOORNGIDS HOORN | Samen met zijn collega-burgemeesters van de zestien gemeenten in Noord-Holland Noord roept burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn het kabinet op om de coronamaatregelen veilig en gereguleerd te versoepelen. In een brief vragen de burgemeesters het kabinet om meer rekening te houden met de economische en emotionele impact van de coronamaatregelen op inwoners en ondernemers.

Burgemeester Jan Nieuwenburg:
”Als burgemeester spreek ik veel inwoners en ondernemers. Steeds vaker gaan die gesprekken over de impact die de maatregelen hebben. Niet alleen de impact op ondernemers, die het hoofd soms maar met moeite boven water kunnen houden. Maar vooral ook de impact die de maatregelen hebben op onze gemoedstoestand. We voelen het allemaal, het gemis van ons normale leven. Gewoon bij elkaar komen met familie en vrienden, kunnen sporten, even een bioscoopje pakken, een dagje winkelen, lekker uitgaan of een hapje eten in de horeca. De emotionele schade is groot en het gebrek aan perspectief weegt zwaar. Het draagvlak voor de maatregelen neemt daardoor af en de moedeloosheid, het onbegrip en de boosheid neemt toe.
We hebben draagvlak nodig, vanuit een bredere invalshoek dan de gezondheidscrisis alleen. We vragen niet om alles of niets beleid. We pleiten ervoor om bij de nieuw te nemen besluiten het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk te maken en om ondernemers die zijn getroffen door de lockdown financieel voldoende te steunen.”
Hieronder is oproep te lezen namens 16 gemeenten Noord-Holland Noord aan het kabinet.

Geachte minister-president, geachte leden van het kabinet,
In onze gesprekken met ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners merken wij steeds vaker dat de zorgen over de gevolgen van de coronamaatregelen onder de mensen toenemen. Covid is meer dan een gezondheidscrisis alleen geworden. De maatschappelijke impact van het virus en de maatregelen wordt op dit moment enorm gevoeld. Het draagvlak neemt af, onbegrip en boosheid nemen toe. Er is grote behoefte aan perspectief. Wij, de zestien burgemeesters van Noord-Holland Noord, pleiten daarom voor meer gereguleerde mogelijkheden en perspectief.
Onze inwoners missen het theater, uit eten, de bioscoop, het winkelen, hun sport of andere sociale bezigheden. Dat geldt voor onze jongeren in het bijzonder. Winkeliers en (horeca)ondernemers staat het water aan de lippen. De economische en emotionele schade is groot. Het ontbreken van perspectief, het steeds weer teruggeworpen worden, weegt zwaar. 
We vragen u om rekening te houden met de gemoedstoestand van onze inwoners en ondernemers. Betrek het maatschappelijk beeld bij de maatregelen. Wij als burgemeesters van NHN merken het dagelijks. Wij hebben draagvlak nodig, vanuit een bredere invalshoek dan de gezondheidscrisis alleen. Bied perspectief, voor een ieder. En zeker ook voor de detailhandel, de kleinere winkels, die het zo lastig hebben in de afgelopen tijd.
Wij pleiten ervoor om bij de nieuw te nemen besluiten het sociale leven veilig en gereguleerd mogelijk te maken en om de ondernemers die zijn getroffen door de lockdown financieel voldoende te steunen.
Wij wensen u veel wijsheid met de eerste grote besluiten van uw kabinetsperiode.
Hoogachtend,
Anja Schouten - Burgemeester Alkmaar
Monique Bonsen-Lemmers - Burgemeester Koggenland
Marjan van Kampen-Nouwen - Burgemeester Schagen
Eduard van Zuijlen - Burgemeester Enkhuizen
Frank Streng - Burgemeester Medemblik
Jan Nieuwenburg - Burgemeester Hoorn
Jan de Boer - Burgemeester Den Helder
Michiel Pijl - Burgemeester Drechterland
Michiel Uitdehaag - Burgemeester Texel
Lars Voskuil - Burgemeester Bergen
Ronald Wortelboer - Burgemeester Stede Broec
Toon Mans - Burgemeester Castricum
Peter Rehwinkel - Burgemeester Dijk en Waard
Mascha ten Bruggencate - Burgemeester Heiloo
Rian van Dam - Burgemeester Hollands Kroon
Gerard van den Hengel - Burgemeester Opmeer

Jan Nieuwenburg burgemeester Hoorn 14122021 Jan Nieuwenburg burgemeester Hoorn 14122021

Reacties
Reactie: (Redactie HoornGids)
14-1-2022, 15:35
Kees In jouw reactie op onze mededeling om met volledige naam te reageren geef je - ongetwijfeld onbedoeld - bij een ander gepubliceerd artikel aan: "@ Redactie er zijn nu 3 reacties 2 van mij en een van Jan en zolang ik hier op deze site reageer doe ik dit altijd met mijn voornaam nu het een reactie is op die brief van de Hoornse burgemeester is dit in ene niet goed?!" We hanteren de standaardregel (zie daartoe de groepsregels) dat er slechts gereageerd mag worden met een volledige naam. Daar gaan we niet altijd even rigide mee om, maar stellen het toch in hoge mate op prijs dat iedereen zich daaraan houdt.

Reactie: (Redactie HoornGids)
14-1-2022, 12:37
Graag willen we alle reageerders, of ze zich nu Jan of Kees noemen, verzoeken uitsluitend te reageren met hun volledige naam. Dat maakt ook de discussie wat transparanter. Waarvoor dank.

Reactie: (Jan)
14-1-2022, 12:14
Zolang we geen gekozen burgemeester hebben blijven het marionetten van de regering. Wat verwacht je dan.

Reactie: (kees)
14-1-2022, 00:40
Het was mooier geweest als iedere burgemeester afzonderlijk een brief had gestuurd, had Rutte een pak brieven voor zich gehad en de ene burgemeester schrijft wat liever en een ander zegt gewoon waar het op staat, wij willen open.

Reactie: (kees)
14-1-2022, 00:30
Jammer dat hij niet zegt wat wij willen de winkels en alles open dat viel ook wel te lezen in de kranten. Wat er nu gebeurd volgens het lekken van de media, winkels open op afspraak en dit zet geen zoden aan de dijk maar kon je verwachten met zon alsjeblieft bedel brief