Het wordt tijd om te ontwaken

Column van Sjaak Grosthuizen

Het klinkt misschien gek, maar ik mis die samenkomsten van raad of raadscommissie. Er wordt nu natuurlijk wel af en toe een boer gelaten door een van de zoveel fracties, maar die klinken meestal alleen maar zorgelijk en staan voorlopig alleen nog op papier of online. Is het college op de hoogte van die of deze ellende waar we onlangs over struikelden en waarover we van de burgers veel klachten opvingen? Zo nee, hoe komt dat of zo ja, waarom hebben jullie er niks aan gedaan en wanneer gaan jullie er wel eens wat aan doen?

Toegegeven, dat is ook een activiteit die bij de tig Hoornse fracties hoort. Wanneer die uitblijft kun je je afvragen of die fracties niet op de hoogte zijn van dit of dat mistandje en zo ja: waarom hebben ze daarover nog geen stekelige vragen gesteld of zo nee: slapen ze soms en zijn ze doof voor alle misstanden die in de stad nog aan te treffen zijn?

Ik besef dat ook raadsleden recht hebben op af en toe een reces. Even het hoofd leegmaken, even de brievenbus of mailbox leegschudden en het eigen gezin laten weten dat de burgerafgevaardigde ook af en toe huisgenoot is, om het ontstaan van wilde moties binnen de eigen muren te voorkomen. Maar het Hoornse raadsreces is ingegaan voor de Kerst en het duurt tot de 18e januari voordat er weer een commissievergadering is.

Zit Hoorn in die periode van bijna een maand zonder alerte volksvertegenwoordiging? Kan de stad best zonder de bemoeials met het stadsbestuur? Hopen de aan te pakken zaken enorm op in recestijd? Kan een gemeentebestuur ook best functioneren zoals het landsbestuur wordt geregeld in de formatietijd? Hebben de raadsleden zoveel vertrouwen in de handelingen van het College van B & W dat ze rustig de tijd kunnen nemen om te ontdekken of hun familieleden en vrienden hen nog herkennen? Betekent de lengte van dit reces dat men straks net als de vorige keer rustig tot en met de zomer kan proberen een nieuwe coalitie te smeden?

We zitten nu volop in de verkiezingstijd. Er zijn al mooie verhalen bedacht en zo begrijpelijk mogelijk geformuleerd en die moet een politicus toch ook allemaal goed uit het hoofd kunnen opzeggen. Ze hebben nog enige weken de tijd voordat zij zich werkelijk zorgen gaan maken over de keuzes die een niet voorgelichte burgerij kan maken. Iedereen die binnenkort met of zonder mondkapje de deur uitgaat zal de namen, leuzen en de gezichten kunnen zien van hen die beter dan al die anderen voor onze belangen kunnen en willen opkomen. Jouw probleem is hun een zorg.

Enige tijd geleden, toen dat gedonder rond Chris de Meij begon te spelen heeft Chris nog wanhopig uitgeroepen dat zijn kans om ook eens wethouder te kunnen worden verkeken is. Zouden de fracties die elkaar wel zien zitten nu ook al zitten te bekonkelen wie er een wethouder mag leveren? Zou de grootste fractie nu al claimen dat er sowieso eerst een tunnelplan moet komen voordat ze ja zullen zeggen tegen plannen om de echte noden van de stad aan te pakken? Wordt het nieuwe coalitieakkoord er weer een waarbij alle beleidsruimte is dichtgespijkerd? Kunnen de partijen die nu nog in de coalitie zitten eindelijk eens vertellen wat ze eigenlijk veel liever wilden? Zullen de plannen rond de Poort van Hoorn nu wel meer gestalte krijgen? Mag de bouwhoogte van het volgende college en de raad wel wat omhoog of winnen de fracties met hoogtevrees? Krijgen de aanpassingen aan de klimaateisen de snelheid van de VVD of van GroenLinks?

Ach, ik heb nog veel meer vragen. Ook of er smerige trucjes zullen worden uitgehaald of angst gezaaid in wijken om meer stemmen te winnen. We gaan het gewoon zien. Straks, over een paar dagen in de raadzaal en nu bij de diverse mediamogelijkheden, waar men aandacht geeft aan ingezonden brieven over verontrustende zaken. Is het de Hoornse fracties bekend dat er ook veel kiezers zijn die een beetje moe worden van dat soort aandachttrekkerij? Indien ja: stop er dan mee en ga je over op echte feiten en keuzes; indien nee: ga eens luisteren en lezen wat je zelf uitbrengt.

De vele vragen waarmee ik zit zullen er natuurlijk ook toe leiden dat ik antwoorden krijg wanneer ik ogen en oren open houd. Het worden vast spannende en hilarische weken waarin mensen die vergeefs zullen zoeken naar een forumfractie heel andere waarheden zullen ontdekken dan de nieuwsgierigen naar plannen van de nu bestaande fracties. Kiezers, het wordt tijd om te ontwaken.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Het is tijd om te ontwaken Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Het is tijd om te ontwaken