Vragen over de vele valpartijen door niet strooien op maandag 10 januari

Commissievergadering 18 januari

HOORNGIDS HOORN | Naar aanleiding van de enorme overlast door gladheid in Hoorn op 10 januari, stelt Guido Breuker van ÉénHoorn vragen aan wethouder Broersma over hoe het mogelijk is dat in omliggende gemeenten gestrooid is, maar in Hoorn niet. Op verschillende plekken in Hoorn werden mensen overvallen door extreme gladheid.

Honderden valpartijen

Er bleken die ochtend honderden valpartijen te zijn geweest waaronder veel scholieren die naar school fietsten. Het Dijklander Ziekenhuis meldde desgevraagd, dat de Eerste Hulp vol zat met mensen met botbreuken, waaronder ook ernstige gevallen. Er zijn honderden klachten binnengekomen over het niet strooien door de gemeente Hoorn. De algehele waarschuwing die om middernacht uitging, is blijkbaar bij de gemeente niet geland. Met verbazing werd geconstateerd dat de gemeente de gladheid op haar facebookpagina ”onverwachts” noemde. Excuses zouden eerder op zijn plaats zijn geweest. ÉénHoorn stelt vragen: waarom er niet gestrooid is in Hoorn en hoe daarop is gereageerd en gecommuniceerd toen bleek dat dit fout was. En hoe het college terugkijkt op deze posting en heeft u een beeld van de gevolgen? Heeft u contact gehad met de scholen, waar door leerkrachten wordt aangegeven dat driekwart van de leerlingen bij valpartijen waren betrokken? Of met de Eerste Hulp van het Dijklander Ziekenhuis? En heeft u contact gehad met de slachtoffers? Is de gemeente aansprakelijk gesteld voor de geleden schade en voelt u die aansprakelijkheid? En wat gaat u doen om een herhaling van dit ’breukenfestival’ te voorkomen? ”De strooiers zijn geweldige mensen, maar je moet ze wel op pad sturen”, aldus ÉénHoorn’s fractievoorzitter Guido Breuker. Hij pleit voor regionale samenwerking op strooigebied.

Antwoord wethouder Broersma

De wethouder begint zijn betoog met spijt te betuigen dat dit is gebeurd, ook namens de betrokken ambtenaren. Hij zegt dat er niet van een fout kan worden gesproken, maar van een verkeerde inschatting. De sensoren op diverse plaatsen in de stad gaven aan dat de temperatuur boven 0 graden was. Een ambtenaar die ’s morgens om 5.30 uur een rondgang maakte in de stad, heeft geen gladheid geconstateerd. Het werd de wethouder kort daarna al snel duidelijk dat er valpartijen waren in de stad. Of de gemeente een fout heeft gemaakt moet onderzoek nog uitwijzen. Er zijn vier mensen die de gemeente aansprakelijk hebben gesteld. Daar is contact mee geweest. Er is geen contact geweest met het ziekenhuis. Wel met scholen. De wethouder zegt ook persoonlijk met leerlingen die gevallen zijn te hebben gesproken. ”Er is iets niet goed gegaan, het blijft mensenwerk en iedereen baalt”, aldus de wethouder. Hij zegt toe alle nog niet beantwoorde klachten hierover, snel te zullen beantwoorden.

Wethouder Broersma geeft antwoord op vragen over de valpartijen op 10 januari Wethouder Broersma geeft antwoord op vragen over de valpartijen op 10 januari