Vaststelling van de omgevingsvisie

Raadscommissie 18 januari

HOORNGIDS HOORN | Het Hoornse College van B & W vraagt de raad in te stemmen met de Nota van Zienswijzen Omgevingsvisie Hoorn. In de nota wordt aangegeven vanuit welke uitgangspunten in de toekomst omgegaan wordt met het binnenstedelijk bouwen van een groot aantal woningen en het dilemma tussen intensiveren enerzijds en groen, cultuurhistorie en identiteit anderzijds. Er wordt aangegeven hoe de regierol van de gemeente is ten aanzien van kwaliteit en de status van de zienswijze.

De Hoornse burgerij heeft van 18 oktober tot en met 28 november de gelegenheid gehad om zienswijzen in te dienen. In de beantwoording van de vragen die de fractie van VVD indiende kan men zien op welke manier de zienswijzen van de inwoners zijn verwerkt in de tekst die nu voorligt. Het zijn aanscherpingen en aanvullingen.

Vijf opgaven of ambities staan daarin centraal: (1) het aantrekkelijk maken van bestaande en nieuwe wijken, (2) het voortbouwen op economische en toeristische kansen, (3) het verbeteren van bereikbaarheid via weg, spoor en water, (4) het werken aan een socialere, gezondere en veiligere omgeving en (5) het verder verduurzamen en vergroenen. Door deze ambities steeds in samenhang te bekijken, wordt het uiteindelijke doel bereikt: een stad die ook in de toekomst vitaal en leefbaar is.

Een aantal fracties reageert positief. De VVD en D66 spreken lof uit en vanuit de VVD wordt gevraagd voor het overleg met de burgers ook gebruik te maken van filmpjes. Er is waardering voor de manier waarop de burgerij is meegenomen. Guido Breuker (ÉénHoorn) wil kijken naar de mogelijkheden en zich niet blind staren op de onmogelijkheden. Dick Bennis (CDA) is echter mordicus tegen de omgevingsvisie omdat er wordt gesproken over het bouwen van 12.000 woningen. Daar horen ook allerlei voorzieningen bij en daar is simpelweg onvoldoende ruimte voor. Laat staan dat je ook nog kunt spreken van een aantrekkelijke omgeving. Hij ziet meer mogelijkheden in het bouwen in de andere gemeenten. Fractie Tonnaer sluit zich daarbij aan. Menno Jas (DRP) ziet de onmogelijkheid om de ambitie om 10 tot 12 duizend woningen te realiseren, zeker wanneer bouwen in de hoogte al wordt beperkt. Hij ziet mogelijkheden in het slopen van oude woningen en die ruimte te gebruiken voor de stadsvernieuwing.

Kees Maas (ChristenUnie) hoort de twijfels rond de haalbaarheid van het aantal woningen en meent dat het blijven denken aan hoogbouw hier en daar voor het benodigde soelaas. De PvdA staat achter de ambitie om veel woningen te bouwen, maar wil graag meer beeld hebben van de manier waarop dit mogelijk kan worden. GroenLinks is daarnaast benieuwd naar de balans in het aantal neer te zetten bomen.  Liberaal Hoorn wil graag zoveel mogelijk woningen neerzetten, maar vindt dat er geen absoluut getal genoemd moet woorden. Sociaal Hoorn mist in het stuk mededelingen over evaluaties. Stephan Lallhit (GroenLinks) ergert zich aan het jeremiëren over de getallen. De jongeren van Hoorn kunnen nu nergens in Hoorn terecht. Kom op! roept hij. Thomas de Groot (PvdA) is zo’n studerende jongere die in Hoorn niet zelfstandig kan wonen en beaamt de oproep.

Wethouder Arthur Helling schetst de dynamiek in de stad. Het college wil met de visie een koers aangeven. De precieze invulling komt in de komende jaren aan de orde. Hij vindt ook dat het nu een uitdaging is voor Hoorn om zoveel mogelijk woonruimte te creëren. Ook om ruimte te vinden voor bomen, ander groen en benodigde faciliteiten. Hij wil zich richten op kansen die er zijn. De omgevingsvisie schetst een perspectief die volgens de wethouder haalbaar is

Wethouder Helling over de omgevingsvisie Wethouder Helling over de omgevingsvisie