Ethisch hackers laten noodzaak updaten zien

Rijksoverheid roept Noord-Hollanders op om slimme apparaten te updaten

HOORNGIDS REGIO | Al via één slim apparaat kunnen internetcriminelen digitaal bij je inbreken. Om je slimme apparaten en je data te beschermen, moet je updates uitvoeren. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet en hackers bij je inbreken? In de Doe je Updates-campagne laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit zien. Een ethisch hacker die aan de campagne meewerkt, vertelt hoe het werkt.

 “Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen”, zegt Wouter Wessels, ethisch hacker bij Eurofins Cyber Security. “Is je slimme koelkast niet geüpdatet en hangt deze aan “het internet”, dan is dat een potentiële ingang tot de rest van je netwerk. Eenmaal binnen kunnen internetcriminelen verder zoeken in je netwerk en zo op zoek gaan naar bijvoorbeeld een laptop vol waardevolle data. Denk aan een kopie van je paspoort, vakantiefoto’s en andere belangrijke documenten. Deze laptop kan vervolgens vergrendeld worden met bijvoorbeeld ransomware totdat jij geld hebt betaald, terwijl de kopie van je paspoort kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. Dat klinkt allemaal best eng zo, maar het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s en actie onderneemt om te voorkomen dat er digitaal bij jou wordt ingebroken. Dat doe je bijvoorbeeld door updates uit te voeren.”

Je apparaten updaten? Dat doe je zo

Updates houden je slimme apparaten veilig én beschermen je netwerk tegen internetcriminelen. Daarom is het belangrijk regelmatig te checken of er nog updates klaarstaan. Veel slimme apparaten worden niet automatisch geüpdatet. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat.

Stap 1: Open de app van je slimme apparaat.

Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’.

Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’.

Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in.
Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken.

Krijg je een melding om een update te doen? Doe het direct. Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op ’update’.

Voorkom een hack, doe de Update-Check

Meer hulp nodig? Ga dan naar doejeupdates.nl (https://veiliginternetten.nl/doejeupdates/) en doe de Update-Check. Die helpt je om je slimme apparaten snel en makkelijk te updaten.

Doe je updates Doe je updates