Preventief jeugdbeleid in Hoorn loskoppelen van regulier jeugdbeleid

Raadscommissie 25 januari

HOORNGIDS HOORN | Om gerichter in te kunnen zetten op preventie zal er in 2022 een aparte nota Preventief Jeugdbeleid worden opgeleverd met als doelstelling dat alle Hoornse kinderen een goede basis hebben waardoor zij gezond en veilig opgroeien en zij hun talenten, kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen. Om te komen tot deze nota zijn wettelijke, inhoudelijke en financiële kaders opgesteld.

Het college van B&W wil met het voorstel het preventief jeugdbeleid loskoppelen van het reguliere jeugdbeleid, zodat er betere aandacht kan komen voor het preventiebeleid. Dat houdt in dat het beleid beter gericht is op het voorkomen van, het vroegsignaleren van en vroeginterveniëren bij een risico op opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. De bekostiging hiervan valt wel binnen het reguliere jeugdbeleid.

De fracties vragen zich af of er al rekening gehouden is met de problematiek die is ontstaan in de coronatijd.

Wethouder Samir Bashara merkt naar aanleiding van de discussie over preventie en aanpak problematiek bij de jongeren door de coronabeperkingen op, dat het waar is dat de problematiek nu alle aandacht verdient en dat preventie van problemen nog moeilijk waren in te schatten. Hij meent dat men nu wel kan kijken of er voldoende instrumenten zijn om dergelijke problematiek aan te pakken. Het is beslist niet zo dat er nu niets wordt gedaan aan jeugdzorg. Vanuit deze nota zul je in de toekomst betere antwoorden vinden op nieuwe problemen zoals bij corona.

Praten over jeugdbeleid in Hoorn Praten over jeugdbeleid in Hoorn