Schat uit het Rijksmuseum nu te zien in Hoorn (video)

Riviergezicht in de winter van Aert van der Neer is in langdurige bruikleen

HOORNGIDS HOORN | Het Westfries Museum in Hoorn staat een ingrijpende restauratie en vernieuwing te wachten. Op 1 januari 2023 sluit het museum haar deuren voor een verbouwing en uitbreiding die naar verwachting meer dan twee jaar gaat duren. Het hele jaar 2022 kan iedereen nog volop genieten van het monumentale museumcomplex met de meer dan 25 schatkamers. In één daarvan zijn de nieuwste aanwinsten van het Westfries Museum te bewonderen, waaronder een schat uit het Rijksmuseum: Riviergezicht bij winter van Aert van der Neer (ca.1655 - ca.1660). Dit iconische winterlandschap is een langdurig bruikleen, een spin-off van de succesvolle samenwerking met het Rijksmuseum in het project M5. https://wfm.nl/ (https://wfm.nl/)

Het Hollandse tafereel op het schilderij geeft een inkijkje in de winters van weleer en toont ijsvermaak uit de 17e eeuw. Aert van der Neer had een voorliefde voor gefantaseerde riviergezichten. In dit wintergezicht steekt het ijsvermaak op de voorgrond kleurrijk af tegen de wazige grijsblauwe verte, waar rivier en lucht samenkomen. Van der Neer koos daarbij in zijn landschappen bewust voor een lagere horizon om wind en wolken de ruimte te geven. Wolkenluchten waren immers zijn specialiteit.  

“Ik word een beetje jaloers als ik kijk naar dat vrolijke ijsvermaak,” aldus museumdirecteur Ad Geerdink. “Wat toen regel was, strenge winters met vorst en ijs, is nu helaas uitzondering geworden. Maar dit prachtige wintergezicht van Aert van der Neer verzacht de pijn. We zijn zeer blij en vereerd dat we het van het Rijksmuseum in bruikleen hebben gekregen. Het is de kroon op een hele bijzondere samenwerking.” 

Vier de winter in het Westfries Museum 

Riviergezicht bij winter was een van de 40 schilderijen uit ‘Koele Wateren’, een serie van vier rondreizende tentoonstellingen met werken uit het Rijksmuseum. Koele Wateren was in 2020 in het Westfries Museum in Hoorn te zien. Geerdink: “Elk van de M5-musea mocht van het Rijks met een werk in langdurig bruikleen de eigen presentatie versterken. Wij kozen voor dit wintergezicht. Hoewel deze voorstellingen veel zijn geschilderd, had het Westfries Museum er slechts één in de collectie. En dat terwijl de zeventiende eeuw ‘De kleine ijstijd’ genoemd. Het grootste museum van Nederland laat met dit gebaar zien dat het echt werk maakt van zijn belofte om meer van hun rijke collectie in het land te tonen. Heel bijzonder dat wij dit prachtige winterlandschap nu in Hoorn mogen laten zien.” 

DIERBAAR 

Vanaf 13 februari is in het museum de nieuwe tentoonstelling DIERBAAR te zien. Hierin staat onze veranderende relatie met dieren centraal en spiegelt het Westfries Museum opnieuw het heden aan het verleden. Hoe kijken we vandaag de dag tegen dieren aan? Welke positie hebben ze in ons leven en hoe was dat drie/vierhonderd jaar geleden? De kunst van toen en nu geeft daar verrassend goed inzicht in. In DIERBAAR schuurt het werk van eigentijdse kunstenaars Adriana van Zoest (schilderijen) en Miriam Knibbeler (sculpturen) met de historische collectie in het museum. Bioloog en schrijver Midas Dekkers geeft hierop zijn eigenzinnige en karakteristieke commentaar in een speciale audiotour.

De tentoonstelling DIERBAAR is te zien van 13 februari t/m 17 juli 2022. Meer info: https://wfm.nl/?s=dierbaar (https://wfm.nl/?s=dierbaar)

Reserveren tickets: wfm.nl/reserveren (https://www.wfm.nl/reserveren)