WerkSaam Westfriesland en participatiebudget

Commissievergadering 27 januari

HOORNGIDS HOORN | WerkSaam krijgt te maken met nieuwe wetgeving rond inburgering en participatie. Wat er precies voortvloeit uit de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein en de Wet Verdringingstoets. Wel meent WerkSaam dat de financiële bijdrage van de gemeente niet verlaagd moet worden.

Gemeente Hoorn houdt elk jaar een deel van het participatiebudget in om daar zelf een invulling voor te vinden. Het Hoornse deel heet couleur locale en Hoorn betaalt hier o.a. de participatiecoaches van. De raad wordt gevraagd een positieve zienswijze af te geven op de conceptkadernota van WerkSaam en WerkSaam een budget van € 3.051.065,- ter beschikking te stellen voor het onderdeel participatie.

De raadsfracties zijn vooral benieuwd naar de consequenties van de nieuwe wetgeving. Daarnaast wordt er ook lof uitgesproken over het Werk dat door WerkSaam wordt verricht. Sumer Chaban (D66) noemde een geval waarin gesproken wordt over een geslaagde participatie, maar die toch leidde tot structurele achteruitgang van het salaris. Komt er een evaluatie over de resultaten van toewerken naar een duurzame werkrelatie?

Wethouder Kholoud Al Mobayed zal in ieder geval de complimenten doorgeven aan WerkSaam. Zij noemt ook de nazorg die de mensen krijgen bij hun uitstromen van WerkSaam. Het criterium is niet de hoogte van het salaris dat verdiend gaat worden. Het is wel de verantwoordelijkheid van de gemeente dat deze mensen kunnen rondkomen. Ze geeft Sumer Chaban de suggestie mee dit bij de landelijke D66 aan te kaarten. De nieuwe inburgeringswet is op dit moment nog niet van toepassing op de opvang en inburgering van de nieuwkomers.

Over WerkSaam Over WerkSaam