Discussie over onderhoudskosten van het stadsstrand

Commissievergadering 27 januari

HOORNGIDS HOORN | In de kadernota 2023 van het Recreatieschap Westfriesland (RWS) staan twee nieuwe onderwerpen: stadsstrand Hoorn en maaibeheer vaarroutes. Het maaien van vaarroutes is in 2018 gestart als pilotproject en is effectief gebleken. Daarom staat dit als nieuw beleid genoemd.

Voor het onderhoud van het stadsstrand zal Hoorn erop aandringen dat Hoorn niet de volledige kosten hiervoor zelf betaalt. Er wordt aan de andere gemeenten van Westfriesland gevraagd een dekking te zoeken voor het bedrag van € 42.640,- . De voorkeur van de meeste fracties was echter dat het RWS het volledige bedrag zou betalen. De verhoging van de bijdragen voor alle gemeenten moet naar de wens van Hoorn gebaseerd zijn op 2,3% indexatie en niet op een bijdrage per inwoner.

Dick Bennis (CDA) vraagt om het terugstorten in de kas van de reservering voor het aanleggen van een vaarduiker in de Grote Waal, omdat het werk daar niet is verricht. Er is veel instemming met het verzoek aan de andere Westfriese gemeenten om mee te betalen aan het stadsstrand, omdat Hoorn ook meebetaalt aan recreatiegebieden elders in deze regio. Mitchel Sluis (VVD) ziet echter weinig heil in het onder druk zetten van de Westfriese gemeenten om het stadsstrand volledig door het RWS te laten betalen.

Wethouder Simon Broersma geeft aan dat hij binnen de regio wel degelijk stevig onderhandeld heeft. De andere gemeenten verwijten Hoorn dat ze het regelen van de aanleg van het stadsstrand te lang zelf bij zichzelf heeft gehouden. Hij verdedigt daarnaast wel het belang van de RWS en wellicht moeten we niet te moeilijk blijven doen over een relatief laag bedrag. Hij moet wel doorgeven dat het aanleggen van de vaarduiker nog niet is aangepakt, maar de plannen zijn niet in de prullenbak terecht gekomen. Het verschil tussen het Hoornse strand het een plek als de Vooroever is dat het stadsstrand grenst aan de stad zelf. De Vooroever ligt buiten een bewoningskern. Hoorn kan volgens de andere gemeenten ook parkeergeld heffen bij het strand en inkomsten krijgen uit de opbrengsten van een strandpaviljoen.

Stadstrand Hoorn in aanleg Stadstrand Hoorn in aanleg
Wethouder Broersma over het Stadsstrand Wethouder Broersma over het Stadsstrand