Opkomend fenomeen 'darkstores': D66 Hoorn vraagt B&W om beleid hiervoor

31-01-2022

HOORNGIDS HOORN | Darkstores van flitsbezorgers is in opkomst. Dit zijn kleinschalige distributiecentra midden in woonwijken. Vanaf een lokatie midden in een woonwijk kunnen bezorgers zeer snel bij klanten zijn om boodschappen te bezorgen. De darkstores zijn ruimtes met dichtgeplakte ramen, vandaar de naam. D66 is groot voorstander van kleinschalige distributie met duurzaam vervoer, maar leest ook dat er overlast wordt ervaren. Met name neemt de gemeente Amsterdam al maatregelen door tijdelijk geen nieuwe darkstores toe te laten. D66 vraagt aan het college van B&W of Hoorn al beleid heeft ontwikkeld om dit opkomende fenomeen te reguleren. Hieronder de brief: 

 

Aan: Het College van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Hoorn

Betreft: artikel 36 vragen over darkstores van flitsbezorgers

Hoorn, 31 januari 2022

 

Geacht College,

Onze fractie leest in de verschillende media over de opkomst van darkstores van flitsbezorgers.  Een soort kleine distributiecentra midden in woonwijken, van waaruit de bezorgers naar de klanten fietsen.

D66 is een groot voorstander van kleinschalige distributie met duurzaam vervoer maar leest ook dat er in veel steden overlast wordt ervaren door dit nieuwe fenomeen. Deze kleine distributiecentra, die darkstores heten vanwege de vaak dichtgeplakte ramen, zijn meestal gevestigd in woonwijken, om zo snel mogelijk de boodschappen te kunnen bezorgen. Dit kan leiden tot drukte, geluidsoverlast en verkeershinder.

Daarom neemt de gemeente Amsterdam nu al maatregelen, door een jaar lang geen nieuwe darkstores toe te laten. De gemeente Den Haag werkt al aan nieuwe regelgeving voor deze oprukkende darkstores, in samenspraak met de buurt en de flitsbezorgers.

De fractie van D66 vermoed dat het niet lang gaat duren voordat deze nieuwe trend ook in de gemeente Hoorn de kop opsteekt. En daarom heeft de fractie van D66 de volgende vragen:

1. Zijn er al vestigingen, of aanvragen voor vestigingen, van zogenaamde darkstores in de gemeente Hoorn?

2. Heeft de gemeente Hoorn al beleid betreffende deze kleine distributiecentra?

3. Zo nee, is men bereid om daar beleid op te gaan maken in de toekomst?

 

Met vriendelijke groet,

namens de fractie D66,

Arwin Rood

Darkstore Darkstore