PvdA Hoorn stelt vragen over financiële ondersteuning van ZZPers, makers en technici in de cultuursector

Signalen dat ondersteuning hen niet of nauwelijks bereikt

HOORNGIDS HOORN | Er zijn steeds meer signalen dat de door de overheid opgetuigde corona steunmaatregelen die via de culturele instellingen -middels de zogenaamde trickle down methode- door zouden moeten sijpelen naar gedupeerde ZZPers, makers en technici, hen niet of nauwelijks bereikt. Verplaatste of geannuleerde voorstellingen werden vaak niet volledig financieel gecompenseerd, waardoor de makers onbetaald en zonder perspectief thuis kwamen te zitten. Arnold Wegner van de PvdA Hoorn, stelt daarover artikel 36 vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Hoorn. Zie hieronder:
 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn

Postbus 603

1620 AR Hoorn

Hoorn: 3 februari 2022

Betreft: Artikel 36 vragen over financiële ondersteuning van ZZPers, makers en technici in de cultuursector

Geacht college,

De afgelopen twee jaar is de cultuursector -net als de horeca en detailhandel- zwaar getroffen door de draconische coronamaatregelen en lockdowns. Voor veel ZZPers, makers en technici was er niet of nauwelijks financiële compensatie. Een uitkering op bijstandsniveau was vaak het hoogst haalbare, op voorwaarde dat je geen partner met inkomen had. De culturele instellingen kregen gelukkig wel direct financiële ondersteuning om overeind te blijven en medewerkers met een vast contract in dienst te houden. Helaas kwamen ook daar veel ZZPers en oproepkrachten zonder inkomen of compensatie op straat te staan. Geannuleerde of verplaatste voorstellingen werden financieel meestal niet of niet volledig gecompenseerd, waardoor de makers onbetaald en zonder perspectief thuis kwamen te zitten.

De overheid tuigde wel enkele nieuwe steunmaatregelen op, waarbij via de zogenaamde trickle-down methode geld via de culturele instellingen bij de makers terecht moest komen. Helaas bereiken ons steeds meer berichten dat deze methode niet of nauwelijks gefunctioneerd heeft. Veel instellingen hebben deze subsidies blijkbaar om uiteenlopende redenen niet eens aangevraagd. Sommige waren bang dat het ten koste van hun eigen compensatie zou gaan en andere hebben het misschien wel aangevraagd, maar konden het vanwege hun eigen financiële problemen niet of slechts gedeeltelijk doorbetalen. Bovendien durft niet iedereen zijn opdrachtgevers hierop aan te spreken en worden de regelingen slechts steekproefsgewijs gecontroleerd.

Dit roept bij de PvdA Hoorn de volgende vragen op:

1. Hebben de Hoornse culturele instellingen in de afgelopen twee jaar subsidie aangevraagd en/of ontvangen om ook de ZZPers, makers en technici van een financiële tegemoetkoming te voorzien? Graag een overzicht.

2. Indien deze culturele instellingen subsidie met dat doel ontvangen hebben, is dat geld dan ook geheel of slechts gedeeltelijk bij deze ZZPers, makers en technici terecht gekomen? Graag een specificatie.

3. Indien de culturele instellingen dergelijke subsidies niet aangevraagd hebben, wat was daar dan de reden of oorzaak van en zouden ze -indien mogelijk- dat alsnog kunnen aanvragen om dit geld op de juiste plek terecht te krijgen?

4. Heeft de gemeente Hoorn (anders dan de Bbz) nog andere financiële ondersteuning gegeven aan ZZPers, makers en technici werkzaam in de cultuursector?

Wij verzoeken u deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden, zodat wij zicht krijgen op deze situatie.

Met vriendelijke groet,

Arnold Wegner
PvdA Hoorn

 

Links ter informatie en illustratie:

https://cultureelpersbureau.nl/2021/12/angst-en-beven-in-de-cultuursector-de-schaduwzijde-van-de-trickle-down/ (https://cultureelpersbureau.nl/2021/12/angst-en-beven-in-de-cultuursector-de-schaduwzijde-van-de-trickle-down/)

https://vng.nl/nieuws/vng-vraagt-om-verlenging-van-steunpakketten-cultuursector (https://vng.nl/nieuws/vng-vraagt-om-verlenging-van-steunpakketten-cultuursector)

https://www.nu.nl/cultuur-overig/6173189/kabinet-biedt-extra-financiele-steun-aan-culturele-sector.html (https://www.nu.nl/cultuur-overig/6173189/kabinet-biedt-extra-financiele-steun-aan-culturele-sector.html)

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/26/het-huishoudboekje-van-de-culturele-zzper-a4083274 (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/26/het-huishoudboekje-van-de-culturele-zzper-a4083274)

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/01/31/extra-steun-voor-de-culturele-en-creatieve-sector-met-name-voor-zzpers (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/01/31/extra-steun-voor-de-culturele-en-creatieve-sector-met-name-voor-zzpers)

Cultuursector door lockdown zwaar getroffen Cultuursector door lockdown zwaar getroffen