Afgehamerde onderwerpen die na discussie in de raadscommissie nog afgehandeld moesten worden

Raadsvergadering 8 februari

HOORNGIDS HOORN | Tijdens een langdurende laatste raadsvergadering kwamen diverse zaken aan bod, die tijdens de vergaderingen van de raadscommissie niet direct konden worden afgehandeld. Diverse onderwerpen kwamen voorzien van amendementen en moties terug in deze vergadering.

Inkoop- en aanbestedingsbeleid

Het beleidsvoornemen over inkoop- en aanbestedingsbeleid heeft twee amendementen opgeleverd.  In het eerste amendement wordt erop aangedrongen dat het college altijd zelf de inkoopstrategie vasthoudt wanneer het een Europese aanbesteding betreft en dat er elke vier jaar een evaluatie plaats vindt. Burgemeester Jan Nieuwenburg kon duidelijk maken er geen moeite mee te hebben en dat een en ander al in die geest geregeld was.

WerkSaam

Het tweede amendement behandelde de quasi inkoop bij WerkSaam. Er wordt gevraagd om een inspanningsverplichting voor WerkSaam om tenminste 75% aan te houden voor het realiseren van beschutte werkplekken. Hieraan wordt gewerkt en de uitleg van burgemeester Nieuwenburg leidde tot het intrekken van het amendement.

Hoornse Hoogte

Hoogbouw of niet blijft voor veel fracties een heikel punt. Twee  amendementen die een tegengestelde doelstelling verwoorden werden ingediend. Het amendement van het CDA om de bouwhoogte overal te beperken tot maximaal acht woonlagen werd door wethouder Arthur Helling afgeraden, omdat het de ambities om genoeg woonruimte te realiseren behoorlijk beperkt. Het amendement van D66, DRP, GroenLinks, ChristenUnie en ÉénHoorn past meer in de ambitie die het college voorstaat en de hogere bouw op een paar plekken in verband met de grote woonopgave. Een motie van DRP, PvdA en D66 vraagt het college zoveel mogelijk te profiteren van de subsidiemogelijkheden die er zijn, maar de wethouder zegde toe dat dit zeker zal gebeuren. De Visie Hoornse Hoogte wordt aangenomen. De motie van DRP wordt unaniem aangenomen.

Ondergronds parkeren, hotel en (sociale) woningbouw

De afhandeling van de conceptbestemmingsplannen rond het Pelmolenpad en het stationsgebied gebeurt tegelijkertijd, omdat de discussies ten aanzien van deze twee bouwlocaties dezelfde argumenten oproepen. Belangrijk punt in beide gebieden betreft het realiseren van ondergronds parkeren, zodat er bovengronds meer mogelijkheden zijn voor woningbouw en andere inrichting. Aart Ruppert (ÉénHoorn) wijst er nog eens nadrukkelijk op dat alle partijen voor het ondergronds parkeren zijn, mits dat financieel haalbaar is. Hij wil voorkomen dat er een partij is die in de verkiezingsstrijd gaat beweren de enige partij te zijn die er voor was.

Een tweede punt is het bouwen voor sociale (huur) woningen en woningen voor jongeren in het stationsgebied. Ook de bouw van een uitzicht belemmerend hotel naast de appartementen in het stationsgebied levert een tweetal moties op. Wethouder Samir Bashara tracht de raad ervan te overtuigen dat hij zich door goede deskundigen heeft laten informeren omtrent ondergronds parkeren. Wanneer echter de raad nog een deskundig onderzoek naar de mogelijkheden wil laten doen, zal hij daar niet voor gaan liggen. Er is dus niet klip en klaar aangetoond dat voor dezelfde kosten ook ondergronds parkeren mogelijk gemaakt kan worden. Hij raadt af om voor beide gebieden volledig ondergronds parkeren te kiezen. Dit zal tientallen miljoenen meer gaan kosten. Hij ontraadt de amendementen om een andere vorm of plaats voor een hotel op het Stationsplein in het bestemmingsplan op te nemen. Dat zal kunnen opleveren dat het hele bestemmingsplan zal worden afgekeurd, waardoor subsidies verloren kunnen gaan.

Ook het plan om te bouwen boven het busstation ontraadt de wethouder sterk. Hij ziet nergens in Nederland een dergelijke bouwsituatie die als ideaal kan worden beschouwd. De voorstellen die de diverse fracties in de moties hebben aangedragen ziet hij, evenals Roy Drommel (GroenLinks), als een verlanglijstje, maar het is een lijstje waarvan je hooguit kunt hopen dat er een paar worden gehonoreerd wanneer dat haalbaar lijkt. Over het hotel aan het Stationsplein kan hij zeggen dat er een correcte procedure is geweest en dat de bewoners van het appartementencomplex daar zullen worden geraadpleegd over de vorm van het gebouw.   

Door toezeggingen dat er nog eens goed gekeken gaat worden naar de mogelijkheden van ondergronds parkeren en de plaatsing van het hotelgebouw en bouwen boven het busstation wordt het aantal ingediende moties flink teruggebracht. De moties om sociale huurwoningen en jongerenwoningen in het stationsgebied worden wel in stemming gebracht. 

Een meerderheid van de raad wil wel in het stationsgebied jongerenwoningen mogelijk maken. De motie over de sociale huurwoningen haalde het niet.

Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie Hoorn wachtte ook op vaststelling. Het CDA heeft grote moeite met de genoemde aantallen woningen die in de komende tijd gebouwd zouden moeten worden. 10.000 tot 12.000 kan niet wordt gesteld. Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en Hoorn Lokaal ondertekenden het ingediende amendement. Daar is geen ruimte voor binnen de Hoornse gemeentegrenzen. Dat deze soms met enige hartstocht gebrachte mening het niet haalde bleek uit een ruime verwerping van het amendement. De Omgevingsvisie Hoorn werd met dezelfde stemverhouding aangenomen.

Citymarketing

Het marketingbeleid in Hoorn heeft in voorgaande vergaderingen zeer dringende voorschriften meegekregen. Zeven partijen brengen nu over deze zaak één amendement in, waarin gevraagd wordt geen overeenkomsten aan te gaan die langer duren dan 12 maanden. Een aantal partijen stemden wel in, omdat er momenteel niet iets ligt dat nog beter zou zijn. Alleen PvdA en DRP vonden het collegevoorstel met amendement niet ver genoeg gaan. Wethouder Arthur Helling is in ieder geval blij dat er met wat er nu op gebied van stadsmarketing voorligt een begin gemaakt kan worden.

Preventief jeugdbeleid

De nota Preventief Jeugdbeleid kon ook niet eerder worden doorgeschoven als hamerstuk. Het CDA, en de ChristenUnie dienden een amendement in en de PvdA had een motie. In de amendementen wordt aangedrongen op grote aandacht voor integrale hulp aan jeugdigen en ouders bij multiproblematiek en het maken van familiegroepsplannen. Ook moet ondersteuning komen voor corona gerelateerde problemen. De motie roept op stevig stelling te nemen tegen de bezuinigingen op jeugdzorg. De gemeente stelde namelijk voor dat een eigen bijdrage moet worden ingevoerd.

Ook bij dit agendapunt voert wethouder Samir Bashara een verdedigend betoog. Het amendement over de coronaproblemen raadt hij af, omdat het specifiek noemen van een probleem het moeilijker maakt om de kaders voor het jeugdbeleid hanteerbaar te houden. Wethouder Marjon van der Ven vertelde dat het college samen met andere gemeenten al een brief gestuurd heeft aan het kabinet om de bezuinigingen in te trekken, opdat de gemeenten niet vastlopen. De motie over het protesteren tegen de bezuiniging is dan eigenlijk al uitgevoerd. Beide amendementen werden verworpen. De motie werd op twee stemmen tegen na, aangenomen.

Gemeenteraad 8 februari 2022 Gemeenteraad 8 februari 2022
Wethouder Arthur Helling over Citymarketing Wethouder Arthur Helling over Citymarketing