Verkiezingskoorts al voelbaar bij behandeling wilde moties aan het eind van laatste raadsvergadering

Raadsvergadering 8 februari

HOORNGIDS HOORN | De laatste raadsvergadering kon niet worden afgesloten zonder wilde moties. Wilde moties betreffen niet de zaken die door het college worden aangekaart, maar door fracties worden ingediend, nadat in de stad problemen worden ervaren.

Zwemsteiger

Via een motie trachtte Fractie Tonnaer alsnog te voorkomen dat de zwemsteiger wordt herplaatst bij de Schouwburg. De plaats van de vroegere brandweerinlaat lijkt deze fractie een betere, omdat de overlast voor de bewoners langs de Westerdijk dan beperkt zal blijven. Wethouder Arthur Helling is het daar niet mee eens en de meerderheid van de Hoornse raad is het met hem eens.

Invoeren digitale parkeerkaart moeilijk

Het invoeren van digitale parkeercontrole leidt tot een probleem bij het vervangen van de huidige papieren kraskaart die gebruikt kan worden door bezoekers. Het overgaan op het nieuwe systeem zou volgens een motie die is ingediend door Fractie Tonnaer, PvdA, ChristenUnie, Sociaal Hoorn, DRP, ÉénHoorn en CDA wat later moeten ingaan zodat er een overgangssituatie ontstaat.

Wethouder Samir Bashara stelt dat dit een kostbare oplossing wordt. Omdat je dan twee systemen in stand houdt. Hij wil wel zo snel mogelijk zien of het nieuwe systeem werkt. Diverse fracties voorzien wel problemen rond het telefonisch aanmelden van parkeren. Een mantelzorgparkeervergunning en betere communicatie hoort ook bij de wensen die verwoord zijn in de motie. Een behoorlijk grote meerderheid van de raad is het niet eens met de wethouder.

Wegversmalling Willemsweg

De Realistische partij constateert dat de wegversmalling tussen het ABC en Schellinkhouterweg leidt tot onveilige situaties en ziet dat graag veranderd. Wethouder Samir Bashara weet een meerderheid van de raad te bewegen niet met deze motie in te stemmen.

Veilige voetgangersoversteekplaatsen

GroenLinks wil een lijst van de meest onveilige voetgangersoversteekplaatsen in Hoorn en vraagt om een kostenraming per gevaarlijke plek. Ook vreest deze fractie dat de aanrijtijden van ambulance, brandweer en politie negatief wordt beïnvloed. 

Wethouder Samir Bashara maakt bekend dat de aanrijtijden binnenkort besproken zullen worden. Hij gaat in op de zaak van gevaarlijke plekken om over te steken. Het stelt dat het niet zo is dat het aanleggen van zebrapaden altijd leidt tot veiliger plekken. Er ontstaat hierover een felle woordenwisseling tussen de wethouder en Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn). De wethouder wordt verweten geen oog en oor te hebben voor de leefwereld waar politici voor zitten, maar altijd te reageren vanuit de systeemwereld. De wethouder vindt dat het andersom is en blijft bij zijn standpunt om niets te doen wat volgens hem indruist tegen verkeersveiligheid. Hij hoopt dat de politisering uit het thema van verkeersveiligheid wordt gehaald. GroenLinks trekt daarop de al klaarliggende motie over de oversteekplaatsen in.

Burgemeester Jan Nieuwenburg dankt wederom alle raadsleden voor hun inzet. Hij sluit de vergadering met de oproep om de komende verkiezingsstrijd met waardigheid te voeren.     

Felle discussie over oversteekplaatsen Felle discussie over oversteekplaatsen