15 Jaar cel geëist tegen Jama A. voor moord op Dimitri uit Hoorn

09-02-2022

HOORNGIDS HOORN | Tijdens de eerste van de twee dagen durende zitting in de Alkmaarse rechtbank hoorde de 33-jarige Jama A. uit Nibbixwoud dinsdag 8 februari 15 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor het doden van de 27-jarige gehandicapte Dimitri uit Hoorn. De Officier van Justitie acht voldoende bewezen dat Jama A. verantwoordelijk is voor het mishandelen en aansluitend doden van Dimitri met wie hij de bewuste avond in augustus 2020 op stap was geweest. 
 
Na de gezamenlijke stapavond werd het slachtoffer gevonden onder zijn scootmobiel in het water aan Over de Leek in Nibbixwoud. Hij bleek te zijn mishandeld, waarna hij om het leven is gebracht. Volgens de Officier van Justitie gaat het om gekwalificeerde doodslag, waarbij het doden van iemand gebeurt om een ander delict te verhullen.

Beelden
Jama A. heeft dinsdag wederom ontkend dat hij het was die Dimitri zou hebben omgebracht. Naar eigen zeggen zou hij bij het station Hoorn op de fiets zijn gestapt, waarna Dimitri de tocht naar Nibbixwoud alleen zou hebben gemaakt. Beelden bewijzen het tegendeel. Er zijn verschillende opnames getoond waarop te zien was dat twee mannen die bewuste nacht op een scootmobiel de route volgen van Hoorn naar Nibbixwoud. Ook is een rennende man te zien rond 5 uur ’s nachts nadat de lichten van de scootmobiel zijn gedoofd. 
Jama A. ontkent dat hij een van de twee mannen is daar hij op de fiets naar Nibbixwoud zou zijn gegaan. De bewuste fiets is overigens nooit ergens aangetroffen. A. zegt ook niet te weten waarom Dimitri naar Nibbixwoud (de woonplaats van Jama A.) zou zijn gereden. In een getapt telefoongesprek is te horen dat Jama A. een volledig andere versie geeft van de gebeurtenissen die nacht. Daarin vertelt hij dat Dimitri een half uur bij hem thuis is geweest. Volgens de Officier van Justitie sluit dat naadloos aan op het tijdspad en de getoonde camerabeelden. A. beweert nu dat verhaal te hebben verzonnen om zijn familie ”gerust te stellen”. De van Dimitri afkomstige bloedsporen op de kleding van Jama A. zijn volgens hem gekomen doordat Dimitri een bloedneus zou hebben gehad in een café in Hoorn. Daar is in geen enkel opzicht, ook niet uit beelden, iets van gebleken.

Eerder veroordeeld
De aan drank en drugs verslaafde veelpleger A. werd al eerder veroordeeld voor geweldsfeiten en inbraken. Volgens zijn verklaring heeft hij zichzelf niet in de hand als hij middelen gebruikt heeft. Dat was volgens het Openbaar Minsterie ook het geval bij een roofoverval in Nibbixwoud. Een 87-jarige inwoner van Nibbixwoud, op slechts honderd meter wonend van Jama A., werd uit zijn bed getrokken, met een staaf mishandeld, waarna hard schreeuwend geld werd geëist. De buit bedroeg 100 euro. Naast de moord en de inbraak wordt A. ook verdacht van hennepteelt en het bezit van amfetamine.
Donderdag zal zijn advocaat Niek Hendriksen de tijd krijgen om zijn pleidooi te houden.

Man in sloot Nibbixwoud 1 Man in sloot Nibbixwoud 1

Reacties
Reactie: (Nelly Mak)
9-2-2022, 14:01
nou ik vind het veel te kort ouders hebben levenslang die zijn hun kind kwijt en zo gekkomt na 15 jaar vrij en wie weet doet hij dan weer een ander dit aan ik vind dat de doodstraf op zinloos geweld moet komen want we leven in een vreselijke wereld