Liberaal Hoorn stelt vragen over gebruik van lachgas

Berichten dat overlast rondom MFA De Kreek groot is

HOORNGIDS HOORN | De fractie Liberaal Hoorn heeft vanuit de Bangert Oosterpolder berichten ontvangen dat het rondom MFA De Kreek echt elke dag een rommeltje is van de lachgaspatronen die daar worden achtergelaten. De overlast is daar groot en de gevaren zijn bij jongeren onvoldoende bekend. Liberaal Hoorn hoopt dat door vragen hierover aan het college meer duidelijk wordt wat de gevaren zijn van lachgas. De vele auto ongelukken gekoppeld aan het gebruik van lachgas, geeft aan dat er een stijgende lijn zit in het gebruik en de gevaren daarvan niet worden gezien. Zie de brief:

Aan: College van Burgemeester en Wethouders

Art 36:  Lachgas is niet grappig!”

Hoorn, 10 februari 2022

Geacht College,

Het imago mag vrolijk zijn, maar het gebruik van lachgas en de handel erin zijn niet zo onschuldig. Er wordt steeds meer overlast ervaren door ballonnen en patronen die op straat blijven liggen. Ook zie je steeds meer lachgas patronen op straat liggen. Van buurtbewoners vanuit de Bangert Oosterpolder krijgen we berichten dat het bijna dagelijks raak is bij de Kreek. Het Personeel van de Kreek heeft er bijna een dagtaak aan om het elke dag weer netjes te maken.

De handel is behoorlijk winstgevend en gezondheidsrisico’s nemen toe. Brandwonden,  concentratieproblemen, verminderd zicht, verwardheid en bij veelvuldig gebruik zelfs neurologische schade. Lachgas is de afgelopen jaren gevonden bij 1800  auto ongelukken. Een zorgwekkend aantal. De populariteit neemt ook snel toe, met name onder jongeren. Er komen ook steeds meer meldingen van overlast bij onze fractie binnen door gebruik op straat en rondslingerende patronen.  De gevaren van het gebruik van lachgas zijn nog niet bij iedereen bekend. De gemeente zou daarom een actievere rol moeten in nemen waarbij er gewezen wordt op de gevaren van het gebruik van lachgas. Mogelijk kunnen er afspraken worden gemaakt met de detailhandel om net als bij de verkoop van alcohol ook bij lachgas een  leeftijdsgrens te hanteren.

Liberaal Hoorn heeft dan ook de volgende vragen:

- Is het college op de hoogte van de overlast bij de Kreek als het gaat om het gebruik van lachgas? En wat gaat u hieraan doen?

- Hoeveel ongelukken zijn er in Hoorn en de regio Westfriesland waarbij lachgas in het spel is geweest?

- Welke mogelijkheden ziet het college om de gevaren van lachgas meer onder de aandacht te brengen onder jongeren? Kunt u de actie “Rij Ballonvrij” wat meer onder de aandacht kunnen brengen? 

Namens, Liberaal Hoorn,

Debbie Katers van Vliet (kandidaat Raadslid)

Chris de Meij

Overblijfselen van lachgasgebruik Overblijfselen van lachgasgebruik