Verkoop bouwgrond Pelmolenpad onderwerp van discussie

15-02-2022

HOORNGIDS HOORN | De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat overheden die een onroerende zaak willen verkopen, in beginsel gelegenheid moeten bieden aan potentiële gegadigden om mee te dingen. De gemeente Hoorn gaat een zeer groot stuk bouwgrond overdragen aan projectontwikkelaar BPD en Intermaris zonder daar een openbare verkoopprocedure voor te voeren. 

Feitelijk is sprake van een onderhandse verkoop die volgens Fractie Tonnaer in strijd is met het Didamarrest. Wethouder Bashara heeft toegezegd het advies van Professor Bregman hierover naar de gemeenteraad te sturen. De gemeenteraad heeft deze brief nog niet ontvangen. Wel heeft de gemeenteraad een geheime brief van het college B&W gekregen over het Didamarrest en het Pelmolenpad. Door het niet beschikbaar stellen van de brief van Bregman en vanwege het geheim verklaren van de andere brief, frustreert het college het werk en de controlerende taak van de gemeenteraad. Daarom wil Fractie Tonnaer alsnog de brief van Professor Bregman ontvangen en vraagt de geheimhouding op te heffen van de brief van 2 februari jl.
De door Fractie Tonnaer gestelde vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn zijn hieronder te lezen.

Geacht College,
Tijdens de vergadering van de raadscommissie op 25 en 27 januari 2022 over het raadsvoorstel Ontwerpbestemmingsplan Pelmolenpad heeft onze fractie gevraagd of het Didamarrest gevolgen heeft voor de overdracht van grond aan BPD–Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en woningstichting Intermaris. 
De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 geoordeeld dat overheden die een onroerende zaak willen verkopen, in beginsel gelegenheid moeten bieden aan potentiële gegadigden om mee te dingen. De gemeente Hoorn gaat een zeer groot stuk bouwgrond overdragen aan projectontwikkelaar BPD en Intermaris zonder daar een openbare verkoopprocedure voor te voeren. Feitelijk is sprake van een onderhandse verkoop die volgens ons in strijd is met het Didamarrest. 
Volgens dat arrest moet bij verkoop van een grondgebied door overheden te allen tijde een marktconsultatie plaatsvinden. Ook als het gebied onderdeel uitmaakt van een groter gebied, waarvan de rest eigendom is van een derde partij, mogen overheden dat gebied niet zonder zorgvuldige markconsultatie verkopen.
Een uitzondering hierop is als het gebied niet splitsbaar is. Daar is hier geen sprake van: het aandeel grond dat door de gemeente ingebracht wordt in het gebied Pelmolenpad, kan zelfstandig ontwikkeld worden en is wel degelijk splitsbaar. 
Volgens wethouder Bashara heeft het Didamarrest geen invloed op de plannen in het Pelmolenpad. Na aandringen door ons heeft wethouder Bashara toegezegd het advies van hoogleraar dr. ir. A. Bregman hierover naar onze fractie en de gemeenteraad te sturen. De toegezegde brief van Bregman hebben wij nog niet ontvangen. Daarom verzoeken wij u dringend binnen één week de brief met het advies van Bregman naar ons te sturen. Daarnaast ontvangen wij graag de opdrachtverlening van de gemeente aan Bregman. Mocht u aan dit verzoek niet willen voldoen, dan schromen wij niet een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Gelet op een eerdere toezegging vertrouwen wij erop dat u binnenkort de brief naar de gemeenteraad alsnog stuurt.
Over de effecten van het Didamarrest voor de gunningsprocedure Pelmolenpad heeft het college B&W een geheime brief gestuurd naar de gemeenteraad. Deze geheime brief (2 februari 2022, zaaknummer 1888562) is vertrouwelijk tot het in het advies genoemde moment van publiceren. Van deze geheimtaal snappen we weinig. De indruk wordt gewekt dat u de schade beperkt wilt houden, door via een stille route alsnog te voldoen aan het Didamarrest. U overweegt de gunning van de grond aan het Pelmolenpad op de website van de gemeente Hoorn te publiceren. 
Door het niet beschikbaar stellen van de brief van professor Bregman en door het geheim verklaren van de brief van 2 februari frustreert u het werk en de controlerende taak van de gemeenteraad. Daarom doen wij een dringend verzoek om de geheime of vertrouwelijke brief per direct openbaar te maken. 

Daarnaast stellen wij de volgende artikel 36 vragen:
1. Heeft de gemeente aantoonbaar een volwaardige marktconsultatie gehouden voor de verkoop van de grond aan het consortium dat het gebied Pelmolenpad-Prisma ontwikkelt?
2. Heeft de gemeente een passende mate van openbaarheid betracht over de selectieprocedure?
3. Is de verkoopprijs van de grond aan het consortium (BPD & Intermaris) marktconform?
4. Is het college zich ervan bewust dat zij bij onvoldoende naleving van het gelijkheidsbeginsel schadeplichtig is tegenover de benadeelde partijen?

Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Pelmolenpad Pelmolenpad