Strandpaviljoen Oranje Buiten 1 maart weer open

17-02-2022

HOORNGIDS HOORN | De Alliantie Markermeerdijken betrekt graag regionale midden- en kleinbedrijven bij het dijkversterkingsproject. Denk aan lokale (onder)aannemers, horecaondernemingen en leveranciers van machines, apparatuur en diensten. Daartoe behoren ook de ondernemers Arnoud en Masjenka Ruiter, eigenaren van Strandpaviljoen Oranje Buiten in Hoorn. 

Wat doen jullie precies voor de Alliantie Markermeerdijken?
Masjenka: “In de tijd dat het zand werd opgespoten voor de dijkversterking in Hoorn en het stadsstrand, hebben wij de maaltijden verzorgd voor de ploeg die om 15.00 uur begon en tot 22.00 uur werkte. Dat ging dagelijks om ongeveer acht maaltijden. Momenteel is het rustig en leveren we er hooguit eentje per dag. Maar als ze in maart met de strekdammen aan de slag gaan, worden dat er weer meer. Voor ons was het heel fijn om zo’n vaste opdracht te hebben in een tijd waarin we noodgedwongen dicht waren.”
 
Hoe is die samenwerking ontstaan?
Arnoud: “Onze locatie ligt vlakbij het terrein van Ooms Bouw en Ontwikkeling in Hoorn, de eigenaar van de grond waarop onze zaak staat. Via hen hoorde ik iets meer dan twee jaar terug dat op die plek het tijdelijke hoofdkantoor zou komen voor de werkzaamheden aan de Hoornse dijkversterking. Ik ben toen in december een keer naar binnengelopen rond schafttijd, met een banketstaaf. Zo van: ’Hoi, ik ben de buurman en als jullie iets leuks willen, kan ik dat verzorgen’. Drie maanden later kreeg ik een belletje. Of we de maaltijden voor de zandstorters wilden verzorgen.”

Oranje Buiten is momenteel het enige strandpaviljoen in Hoorn. Hoe zijn jullie ooit op dit idee gekomen?
Masjenka: “Hoorn heeft een enorme kustlijn en wij hebben ons er altijd over verbaasd dat er nauwelijks horecaplekken aan het water waren. Zo zonde! Al twaalf jaar geleden wilden wij graag iets bij het Julianapark beginnen, maar dat mocht toen niet. In 2014 kregen wij door de samenwerking met Outdoor Hoorn en Ooms Bouw & Ontwikkeling de kans om met Oranje Buiten te starten.”
Arnoud: “We begonnen klein, maar er is steeds een stuk bij gekomen. Vorig jaar hadden we 440 zitplaatsen, komend seizoen zullen dat er 540 zijn. Dat betekent dat je op piekmomenten zo’n 300 man voor lunch of diner hebt. Daarvoor werken we met een team van zeven koks, maar die begonnen elkaar in onze kleine keuken steeds meer in de weg te lopen. Daarom besloten we in augustus om die te gaan uitbreiden. De verbouwing is net klaar en we zijn heel blij met het resultaat.”

De horeca mag nu weer open, maar toch zijn jullie nog dicht. Waarom is dat?
Arnoud: “We hebben er bewust voor gekozen om op 1 maart pas weer open te gaan. Wij moeten het echt van het mooie weer hebben en met de huidige temperaturen zoeken mensen liever de gezelligheid van de stad op qua horeca. Bovendien is het hier niet geïsoleerd, dus je moet flink stoken om het warm te krijgen. Nu de energieprijzen bijna verdubbeld zijn, is dat minder rendabel als je de tent niet helemaal vol hebt. Dus wij hebben besloten om de komende tijd ons terras verder op te knappen en ervoor te zorgen dat we op 1 maart helemaal klaar zijn voor het nieuwe seizoen.”

Bron: Alliantie Markermeerdijken

Oranje Buiten 1 Oranje Buiten 1