Storm Eunice legt vandaag openbare leven plat

Windstoten tot 140 km per uur verwacht

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Vrijdagmiddag en -avond trekt storm Eunice over Nederland. In ons gebied worden de zwaarste windstoten van wel 140 km per uur verwacht. Ook verder in het binnenland zal het hard stormen met windstoten tot 120 km per uur. Voor Noord-Holland, Flevoland, Friesland en Zeeland heeft het KNMI code rood afgekondigd. Dit gaat om 14.00 uur in. In de rest van het land, behalve Limburg, is code oranje van kracht. Omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen kunnen tot aanzienlijke schade en grote gevaren leiden, aldus het KNMI.

In Westfriesland worden voor zover mogelijk maatregelen genomen. Diverse scholen sluiten vanmiddag vervroegd de deuren. Zoals OSG en Horizon College rond 13 uur. De NS legt vanaf 14 uur het treinverkeer uit voorzorg stil. De NS adviseert mensen die vrijdag toch met de trein willen om de NS Reisplanner in de gaten te houden. Ook weekmarkten sluiten vroeger of zijn er vandaag helemaal niet.

In de ochtend is het bewolkt en regent het af en toe. De wind neemt langzaam toe en tegen de middag is er sprake van een krachtige wind en storm aan zee bij de Wadden. De temperatuur is vandaag in ons gebied ca. 10 graden. In de loop van de middag neemt de wind verder in kracht toe en vanavond stormt het bij ons met windkracht 10 of 11. 

Gelijk met de storm is het springtij. Deze combinatie heeft in 1953 geleid tot de overstromingsramp in Zeeland. Er zijn sinds die tijd zoveel preventieve maatregelen genomen dat dit niet meer kan gebeuren, verzekert ons een medewerker van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De storm veroorzaakt wel hogere waterstanden. Maar door het sluiten van een aantal schuiven en keersluizen, blijft alles onder controle en worden wat het water betreft geen gevaarlijke situaties verwacht. 

Storm aan de Noordzeekust Storm aan de Noordzeekust